Jakou stravu zvolit
- nejnovější
- novější
- Stránka 1 z 2
- starší
- nejstarší
Dle lékařů je velmi běžné, že vegani a vegetariáni krátce po počátečním nadšení ze změny stravování a očisty těla od těžkých živočišných tuků naráží v souvislosti se svou dietou na zásadní zdravotní problém – selektivní podvýživu. Zapomínají, že jejich strava není dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jeho nutriční potřeby. Problémům spojeným s nedostatkem důležitých látek běžně obsažených v živočišné stravě (železo, vitamín B12), však lze předejít adekvátním doplňováním jejich hladiny
Češi se stále více zajímají o původ jídla, které konzumují. Často ale nevědí, kde nakoupit potraviny v bio kvalitě a jak je poznat.
Fosfor patří mezi nejznámější prvky živé i neživé přírody. Díky své vysoké reaktivitě se nikdy nevyskytuje jako čistý prvek, ale pouze ve sloučeninách. Jako minerál se nejčastěji nachází v podobě apatitu, jako pátý v řadě populární stupnice tvrdosti. Fosfor je rovněž nepostradatelný pro živé organismy a spolu s vápníkem tvoří významnou součást jejich koster a schránek. Z organických sloučenin obsahujících fosfor je asi nejznámější DNA (deoxyribonukleová kyselina), známá jako základ dědičnosti. Sloučeniny fosforu se již dlouho používají jako hnojiva a těžba i zpracování fosforu jsou významným průmyslovým odvětvím.
Téměř vždy se těšíme na dovolenou a zasloužený odpočinek. Jak se ale na dovolené chovat z hlediska správného stravování? Většinou záleží na typu dovolené. Buď se jezdí z místa na místo a ani se nestihne přes den jíst nebo lze si užívat povalování na pláži či výhod režimu all inclusive.
„Pacienti očekávají od lékařů účinnou léčbu, ale ne vždy jsou ochotni podstupovat ‚nepohodlí‘ režimových opatření a prevence. A přitom právě například ‚dieta všedního dne‘ je zásadní investicí pro naše zdraví,“ úvodem řekl prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., děkan 1. lékařské fakulty U.K
Přáním každého z nás je dožít se stáří v plném zdraví, v dobré fyzické i psychické kondici. Faktorem, který významně ovlivňuje kvalitu stárnutí a stáří, je stav výživy. Myšlenka „Jsem starý, už nepotřebuji tolik jíst.“ je velmi mylná. Naopak správná výživa má zásadní význam pro udržení dobrého zdraví. Pokrmy pro seniory musíme připravovat s ohledem na jejich možnosti konzumace. Senioři na rozdíl od mladší populace často trpí nedostatkem některých živin.
- nejnovější
- novější
- Stránka 1 z 2
- starší
- nejstarší