Jakou stravu zvolit


Kategorie: Aktuality Výživa Jakou stravu zvolit 
23.říjen 2020

Dle lékařů je velmi běžné, že vegani a vegetariáni krátce po počátečním nadšení ze změny stravování a očisty těla od těžkých živočišných tuků naráží v souvislosti se svou dietou na zásadní zdravotní problém – selektivní podvýživu. Zapomínají, že jejich strava není dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jeho nutriční potřeby. Problémům spojeným s nedostatkem důležitých látek běžně obsažených v živočišné stravě (železo, vitamín B12), však lze předejít adekvátním doplňováním jejich hladiny


Kategorie: Aktuality Dnešní strava Jakou stravu zvolit 
25.září 2020

Češi se stále více zajímají o původ jídla, které konzumují. Často ale nevědí, kde nakoupit potraviny v bio kvalitě a jak je poznat.


Kategorie: Aktuality Výživa Jakou stravu zvolit 
10.říjen 2016

Fosfor patří mezi nejznámější prvky živé i neživé přírody. Díky své vysoké reaktivitě se nikdy nevyskytuje jako čistý prvek, ale pouze ve sloučeninách. Jako minerál se nejčastěji nachází v podobě apatitu, jako pátý v řadě populární stupnice tvrdosti. Fosfor je rovněž nepostradatelný pro živé organismy a spolu s vápníkem tvoří významnou součást jejich koster a schránek. Z organických sloučenin obsahujících fosfor je asi nejznámější DNA (deoxyribonukleová kyselina), známá jako základ dědičnosti. Sloučeniny fosforu se již dlouho používají jako hnojiva a těžba i zpracování fosforu jsou významným průmyslovým odvětvím.


Kategorie: Aktuality Výživa Jakou stravu zvolit 
03.srpen 2016

 Téměř vždy se těšíme na dovolenou a zasloužený odpočinek. Jak se ale na dovolené chovat z hlediska správného stravování? Většinou záleží na typu dovolené. Buď se jezdí z místa na místo a ani se nestihne přes den jíst nebo lze si užívat povalování na pláži či výhod režimu all inclusive. 


Kategorie: Jakou stravu zvolit Dnešní strava Výživa Aktuality 
03.červen 2016

„Pacienti očekávají od lékařů účinnou léčbu, ale ne vždy jsou ochotni podstupovat ‚nepohodlí‘ režimových opatření a prevence. A přitom právě například ‚dieta všedního dne‘ je zásadní investicí pro naše zdraví,“ úvodem  řekl prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., děkan 1. lékařské fakulty U.K


Kategorie: Aktuality Výživa Jakou stravu zvolit 
29.duben 2016

Přáním každého z nás je dožít se stáří v plném zdraví, v dobré fyzické i psychické kondici. Faktorem, který významně ovlivňuje kvalitu stárnutí a stáří, je stav výživy. Myšlenka „Jsem starý, už nepotřebuji tolik jíst.“ je velmi mylná. Naopak správná výživa má zásadní význam pro udržení dobrého zdraví. Pokrmy pro seniory musíme připravovat s ohledem na jejich možnosti konzumace. Senioři na rozdíl od mladší populace často trpí nedostatkem některých živin. 


Kategorie: Jakou stravu zvolit 
09.leden 2008
Internetové stránky věnované zdravému životnímu stylu www.zijzdrave.cz se dále rozrůstají. Zájemce o tuto problematiku se nyní může zaregistrovat a účastnit se tak online diskusí s odborníky, diskusních fór, soutěží . Může rovněž přidávat komentáře k článkům. Největší novinkou je podrobný dotazník pro registrované, po jehož vyplnění se dozví doporučení odborníka pro sebe - „přímo na míru“.

Kategorie: Jakou stravu zvolit 
28.prosinec 2005
Doktor Yikyung Park se svými kolegy z Harvard School of Public Health v Bostonu v Massachusetts zjistil, že vláknina v jídelníčku nesnižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nicméně vědci uvedli, že je vhodné vlákninu nezavrhovat pro její pozitivní vliv na onemocnění srdce a diabetes. Výsledky studie vědci uveřejnili v prosincovém čísle časopisu JAMA.

Kategorie: Jakou stravu zvolit 
10.listopad 2005
Ministerstvo zdravotnictví Spojených států v poslední době mnohokrát doporučovalo, aby těhotné ženy omezily konzumaci ryb. Zdůvodněním byl obsah rtuti v rybách, který by mohl narušit vývoj mozku plodu.

Kategorie: Jakou stravu zvolit 
07.září 2005
Finští vědci z Tufts University v Bostonu pod vedením doktorky Alice H. Lichtenstein zjistili, že vysoký příjem vlákniny a celozrnných potravin může zpomalit rozvoj aterosklerózy v koronárních cévách. Výsledky studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu American Heart Journal.