Kouření

Světový den bez tabáku – Make every day World No Tobacco Day


Kategorie: Kouření 
31.květen 2013
Světový den bez tabáku je každoročně vyhlášen na 31. května. Členské státy Světové zdravotnické organizace poprvé vyhlásily světový den bez tabáku v roce 1987. Upozorňuje na celosvětovou tabákovou epidemii a klade důraz na prevenci před tabákovým kouřem, který způsobuje celou řadu onemocnění a smrt. Tabák zabije téměř šest milionů lidí ročně, z nichž více než pět milionů jsou přímí uživatelé tabáku a více než 600 000 jsou nekuřáci vystavení pasivnímu kouření. Pokud nebudou ihned přijata neodkladná opatření, může roční počet obětí vzrůst na více než osm milionů v roce 2030 .

Světový den připomíná i závažnost onemocnění způsobených kouřením. CHOPN zabijí každý rok až 2400 Čechů! Chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) trpí v České republice zhruba 800 tisíc obyvatel a každý rok se toto číslo zvyšuje. Ročně je hospitalizováno přibližně 16 tisíc osob a až 2400 z nich nemoci podlehne. Navíc léčivé přípravky na léčbu jednoho takového pacienta stojí české zdravotní pojišťovny neuvěřitelných 2,7 milionů korun[1]! Nemoc způsobuje především kouření, proto je na její rizika třeba upozornit i v souvislosti se Světovým dnem bez tabáku, který připadá na 31. května[2].

 

CHOPN je zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které se postupně zužují, jsou méně průchodné pro zvýšenou tvorbu hlenu a náchylnější k infekcím. Pacienti jsou náchylnější ke vzniku rakoviny plic a jejich stav komplikují i další přidružená onemocnění – například choroby srdce a cév. Kromě kouření ke vzniku CHOPN přispívají i další faktory jako práce ve znečištěném prostředí, výfukové plyny, kouř. K typickým příznakům CHOPN patří kašel, námahová dušnost, sípání při dýchání a pocit tlaku na hrudi.

 

Kouření, které je již klasifikováno jako choroba ohrožuje i pasivní kuřáky. MUDr. Jaromír Musil, Ph.D, přednosta Pneumologické kliniky 2. LF UK a FN Motol v Praze upozorňuje, že u osob, které pobývají v zakouřených místnostech alespoň 40 hodin týdně po dobu 5 let, se zvyšuje riziko onemocnění CHOPN o 48 %.

 

V České republice je vysoké procento lidí, kteří CHOPN již mají, ale neví o tom. Přitom včasným rozpoznáním a zahájením léčby je možné pozitivně ovlivnit průběh nemoci.  Nejlepší prevencí je nekouřit nebo se pokusit s kouřením přestat a využít odborných center k odvykání kouření. Dalším pozitivním krokem v prevenci onemocnění je přechod ke zdravému a aktivnímu životnímu stylu. Je třeba žít pokud možno v čistém životním prostředí, co nejvíce omezit pobyt v místech, kde se kouří nebo kde jsou větší exhalace.

 

Pokud se objeví dlouhodobý vleklý kašel, vykašlávání hlenu, zadýchávání a zhoršování dechových obtíží, pak je nejvyšší čas co nejdříve navštívit lékaře. Další příznaky onemocnění stejně jako test, který jej pomůže odhalit, naleznete na internetových stránkách  www.dychani.cz

www.amic.cz

 

Dle TZ

 



[1] Zdroj: World Health Organization (WHO), Fact sheet N°339 (aktualizováno v květnu 2013)

[2] Zdroj: Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, Průměrné náklady na léčivé přípravky poskytnuté unikátnímu pojištěnci na léčbu v roce 2012

[3] Zdroj: World Health Organization (WHO) - Tobacco Free Initiative (TFI)  

)  

Autor: zpracováno redakčně