Nadváha a obezita

Průzkum obezity v České republice


Kategorie: Nadváha a obezita 
16.duben 2013
V rámci projektu Žij zdravě Všeobecné zdravotní pojišťovny učinila společnost STEM/MARK průzkum stavu obezity a přidružených onemocnění v České republice. Průzkum se uskutečnil v lednu letošního roku 2013 na vzorku 2058 respondentů z celé České republiky, a přestože ukázal, že počet obézních u nás v současnosti nestoupá, objevil se alarmující nárůst podváhy u dívek ve věku 18 až 19 let.

Průzkum také ukázal, že od roku 2008 zůstává počet lidí s nadváhou a obezitou na stejné úrovni, ale podle slov prof. MUDr. Štěpána Svačiny, přednosty III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze a odborného garanta projektu VZP není tento stav uspokojivý, protož stále má více než 56 % dospělé populace nadměrnou hmotnost.

Čeští muži varování obezitologů stále neberou vážně, přestože jsou více ohroženi kardiovaskulárními onemocněními. Zatímco se ženy za poslední tři roky dokonce zlepšily, muži pokračují v mírném vzestupu a stále více se jich nachází v oblasti nadváhy a obezity.

Ve skupině 18 až 19 let se nachází více než 20 % děvčat, resp. žen, v oblasti podváhy. I v kategorii 20 až 29 let je stále 11 % žen, které mají podváhu..

 

 Před neúměrnými dietami a hubnutím však varuje  MUDr. Martin Matoulek z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, který je společně s profesorem Svačinou odborným garantem průzkumu a projektu Žij zdravě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Přísné diety a udržování nízké hmotnosti v adolescenci a věku okolo dvaceti let jsou velmi rizikové. Ženy s podváhou mohou mít významně slabší kosti než ženy s normální hmotností. Teprve po třicátém roce dochází k úbytku žen s podváhou a vzestupu nadváhy – rizikové období pak nastává po čtyřicítce.

Zkoumaný soubor více než dvou tisíc osob byl reprezentativní i z hlediska místa bydliště a hustoty osídlení. Nejrizikovějším místem z hlediska obezity je obec mezi tisíci až dvěma tisíci obyvateli, kde se dokonce plné dvě třetiny obyvatel (67 %) pohybují v pásmu nadváhy či obezity. U ostatních obcí nebyla mezi počtem lidí a nadváhou a obezitou nalezena souvislost.

Téměř 60 % dotázaných osob nevykonává žádnou pohybovou aktivitu. Oproti roku 2010 došlo ke snížení počtu lidí trávících pohybem do čtyř dnů v týdnu téměř o 12 %. Muži jsou sice aktivnější než ženy, ale nedokážou zachovat optimální poměr mezi příjmem a výdejem energie. Zarytých sportovců ale prakticky neubylo, 5 až 7 dnů v týdnu tráví pohybem okolo 10 % respondentů.

Alarmujícím způsobem dochází k vzestupu obezity  u dětí. Ze zpracovaných dat vyplývá, že pouhých 22 % dospělé populace, která se potýkala s nadváhou a obezitou v dětství, se v dospělosti udrželo v pásmu normální hmotnosti. Celých 78 % dětí s nadváhou a obezitou zůstalo v pásmu nadváhy a obezity i v dospělosti. Ženy se s tímto handicapem vyrovnají lépe. S nadváhou se v dospělosti potýká 42 % dívek, zatímco u chlapců je to plných 90 %, u 63% z nich jde o obezitu.

Hlavním faktorem, který ovlivňuje nadměrnou hmotnost, je pravidelná pohybová aktivita v mládí. Následuje pravidelná strava a dostatečná konzumace ovoce a zeleniny. Negativně hmotnost ovlivňuje pojídání uzenin a četné stravování ve fastfoodech. Přestože v ambulancích je poměr žen a mužů 4:1, počet hubnoucích pokusů je pouze 2:1. To znamená, že i muži se snaží hubnout, ale méně často navštěvují odborníky.

 Plných 86 % mužů nevnímá svoji nadváhu jako problém, dokonce více jak čtvrtina obézních mužů zůstává v klidu. U žen je situace poněkud jiná. Pouze cca 14 % žen nepovažuje svou obezitu za problém.

www.vzp

www.Zijzdrave.cz

 www.vfn.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně