Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
07.únor 2013
Jak je to s placením regulačních poplatků za děti? Myslela jsem, že jsou od nich děti do 18 let osvobozeny, ale musela jsem platit za hospitalizaci svého 16letého syna po úrazu. Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Zákonem o veřejném zdravotním pojištění jsou sice stanoveny skupiny osob, které neplatí žádné regulační poplatky, ale mezi nimi obecně děti do 18 let nejsou! Na děti do dovršení 18 let věku (včetně tohoto dne) se nevztahují pouze regulační poplatky za klinické vyšetření při návštěvě u lékaře a za návštěvní službu praktického lékaře. Všechny ostatní regulační poplatky již děti, resp. jejich zákonný zástupce hradit musí. Poplatek za hospitalizaci 16letého dítěte byl tedy nemocnicí vybrán oprávněně.

 

Regulační poplatky jsou zákonem stanoveny ve výši 30, 90 a 100 korun. Třicetikorunový poplatek se platí za klinické vyšetření při návštěvě u praktického lékaře, gynekologa, zubního lékaře, ambulantního specialisty, a také za návštěvní službu poskytnutou praktickým lékařem. Regulační poplatek 30 Kč je rovněž za návštěvu u klinického psychologa a klinického logopeda (pozor, tento poplatek se už na děti vztahuje).

 

 30 Kč se platí dále za recept, na jehož základě došlo k výdeji prvního z balení předepsaných léčivých přípravků nebo potravin pro zvláštní lékařské účely hrazených ze zdravotního pojištění. Na 90 Kč je stanoven regulační poplatek za využití lékařské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. Poplatky ve výši 100 Kč se platí za každý den, ve kterém je poskytována lůžková péče včetně lůžkové lázeňské léčebně rehabilitační péče.

 

Tento regulační poplatek 100 Kč za každý den hospitalizace se neplatí pouze při lůžkové péči o narozené dítě, a to ode dne porodu do dne propuštění ze zdravotnického zařízení, ve kterém k porodu došlo, nebo do dne propuštění z jiného zdravotnického zařízení lůžkové péče, do kterého bylo dítě ze zdravotních důvodů bezprostředně po porodu převezeno.

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně