Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
16.leden 2013
Mám obavu z trombózy při používání antikoncepce. Hradí pojišťovna vyšetření na Leidenskou mutaci, která souvisí s trombózami? Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Leidenská mutace v genu pro faktor V je nejběžnější genetickou predispozicí k trombózám. Lze ji odhalit speciálním molekulárně genetickým vyšetřením. Toto vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, pokud je provedeno ze zdravotních důvodů ve smluvním zdravotnickém zařízení, což je v tomto případě pracoviště genetiky. Tam bude pacientka vyšetřena klinickým genetikem, který posoudí rizikové faktory.

 

Jestliže bude provedení testu indikováno, odešle ji na „test na zjištění rizika vzniku trombofilie“, který provede příslušná genetická laboratoř.

 

Pokud byla u někoho v rodině zjištěna trombofilie nebo se vyskytla tromboembolická nemoc, případně žena sama již prodělala trombózu nebo embolii, je třeba o tom informovat svého gynekologa či registrujícího praktického lékaře, a ten rozhodne o dalším postupu. Gynekolog také výběr antikoncepce jistě podřídí zmíněnému riziku. Pokud by byl výsledek testu na Leidenskou mutaci pozitivní, samozřejmě by hormonální antikoncepce měla být kontraindikována.

 

Hormonální antikoncepce je sice z veřejného zdravotního pojištění nehrazená, ale vyšetření, která jsou prováděna v souvislosti s kontrolami uživatelek, hrazená jsou. Stejně tak se nahlíží i na vyšetření Leidenské mutace v souvislosti s hormonální antikoncepcí – pokud je lékařem indikováno, byť v souvislosti s předpisem antikoncepce, která je nehrazená, je toto vyšetření hrazeno.

 

 Vyšetření bez medicínské indikace, na vlastní žádost pojištěnky, samozřejmě hrazené není. Cenu pro samoplátce určuje samo zdravotnické zařízení; záleží na testu, který samoplátcům nabízí a jeho citlivosti – orientačně je to v rozmezí od 1 000 do 2 000 Kč.

 

www.vzp.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně