Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
11.leden 2013
Jak je to s úhradou zdravotního pojištění z odměn členů volebních komisí při volbě prezidenta republiky? Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Členové volebních komisí nejsou na základě výjimky uvedené v zákoně o veřejném zdravotním pojištění považováni pro účely zdravotního pojištění za zaměstnance, takže z odměny za výkon této funkce není hrazeno pojistné na zdravotní pojištění.

 

Členové okrskových volebních komisí mají za výkon své funkce nárok na odměny, které jsou posuzovány jako funkční požitky podle § 6 odst. 10 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Fyzická osoba, které plynou nebo by měly plynout příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků podle § 6 zákona o daních z příjmů, se pro účely zdravotního pojištění považuje za zaměstnance.

 

V zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, jsou však v bodě 1. až 7. ustanovení § 5 písm. a) uvedeny výjimky, tzn. osoby, které se nepovažují za zaměstnance, i když mají výše uvedený příjem. Mezi tyto osoby patří i členové okrskové volební komise při volbách do Evropského parlamentu, Senátu a zastupitelstev územních samosprávných celků a členové okrskové volební komise a zvláštní okrskové volební komise při volbách do Poslanecké sněmovny a při volbě prezidenta republiky.

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně