Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
07.prosinec 2012
Jak dlouho platí předpis očního lékaře na brýle a jaké jsou možnosti úhrady brýlí zdravotní pojišťovnou? Existuje varianta ""plně na pojišťovnu""? Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Od 1. 4. 2012 je platnost poukazu na brýle a optické pomůcky 90 dnů, tedy tři měsíce místo původního jednoho. Tyto pomůcky je oprávněn předepsat pouze lékař odbornosti oftalmologie.

Z veřejného zdravotního pojištění je podle zákona hrazena klientům od 15 let maximálně 1x za tři roky brýlová obruba v částce 150 Kč za jeden kus (zbytek si pacient doplácí).

Brýlové čočky mohou být pro pacienty od 15 let bez změny korekce (tedy aniž by se měnily příslušné hodnoty) předepisovány na účet veřejného zdravotního pojištění max. 1x za 3 roky. Hrazeny jsou v provedení nejméně ekonomicky náročném v závislosti na míře a závažnosti zdravotního postižení; např. epileptikům a jednookým pacientům je brýlová čočka hrazena v tvrzené úpravě, plastová brýlová čočka je hrazena pacientům od 15 let s vadou nad +/- 10 DPT, atd.).

Pacient má nárok na dvoje brýle při refrakční vadě nad +/- 3 DPT do dálky.

Maximální úhrady u brýlových čoček, nutných pro základní korekci zraku, jsou tvořeny na základě průzkumu cen výrobců daného sortimentu. Oční optik je povinen mít vždy v nabídce základní sortiment brýlových čoček a obrub zcela bez doplatku pojištěnce. Dostupnost sortimentu brýlových čoček v ČR za maximální úhrady uvedené v platném Číselníku, včetně povinnosti očních optiků mít vždy v nabídce základní sortiment zcela bez doplatku pojištěnce, garantuje Společenstvo českých optiků a optometristů prostřednictvím smluvního ujednání s VZP ČR.

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně