Nemoc a zdraví

O očkování trochu jinak


Kategorie: Očkování 
10.říjen 2012
Zaznívá mnoho názorů pro i proti očkování. V analýze, kterou nechala zpracovat Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE analytickou firmou Data Mind, se na věc podívali úplně jiným pohledem. Spočítali, zda se očkování vyplatí z hlediska člověka, z hlediska zdravotní pojišťovny a z hlediska státu. Výsledkem není hodnocení zdravotních rizik spojených s očkováním, ale finanční efektivita.

zdravotních rizik spojených s očkováním, ale finanční efektivita.

Dá se vyčíslit cena života? Na tuhle velkou filozofickou otázku mají jednoduchou odpověď zdravotní pojišťovny. Pokud chtějí zjistit návratnost preventivní péče, kterou hradí svým klientům, ocení hodnotu jednoho roku kvalitního života člověka na 1 mil. Kč, což je přibližně trojnásobek HDP na obyvatele. Pokud byste přijali tuto logiku, pak se vám rozhodně vyplatí očkování proti pneumokoku a proti klíšťové encefalitidě.

 

Vyplatí se očkování? A komu? Cena roku života – milion!

Jaká je cena roku kvalitního života? Vyplatí se vám dát se očkovat? Vyplatí se vaše očkování pro stát, který si chce zachovat zdraví daňových poplatníků? A co zdravotní pojišťovně, která vám je proplatí? Zjistili jsme, jak to je. Některá očkování jsou výhodnější z hlediska státu nebo zdravotní pojišťovny a jiná z hlediska jednotlivce.

Které očkování se vyplatí

Při výpočtu se přihlíží k účinnosti jednotlivých vakcín a k úmrtnosti na jednotlivé nemoci. Prevence je účinná podle toho, kolik jedinců zachrání před onemocněním (viz Tabulka 3 „Jak očkování funguje“). Stručný závěr z náročné analýzy dat zdravotní pojišťovny je, že očkování 1000 jedinců proti žloutence zachrání 1 rok kvalitního života, očkování proti klíšťové encefalitidě 10 let. V případě papillomaviru je to 6 let a u pneumokoka zachrání 1000 očkovaných 74 let kvalitního života.

Tabulka 1: Co dokáže očkování – zachráněné roky života na 1000 očkovaných

Parametr

Hepatitida

Encefalitida

Pneumokok

Papillomavirus

 

Data: ZP M-A z let 2007 – 2009

Kolik lidí z 1000 postihne nemoc, proti které se očkuje

48 za 30 let účinnosti vakcíny

2 za 5 let

9 za 20 let

1 za 15 let

Záchrana roků lidského života na 1000 očkovaných

1

10

74

6

 

Komu se vyplatí nejvíce

Pokud přepočteme výsledky na jednoho očkovaného člověka, vyjde nám jednoduše, komu se očkování vyplatí a komu ne. Téměř všechny sledované typy očkování se vyplatí státu jako celku. Když počítáme se zdravotním, sociální pojištěním a daní, stát na jednom očkovaném „vydělá“ od 300 do 6.000 Kč. Státu se tak přímo vyplatí investovat do očkování, s výjimkou papillomaviru, kde náklady vynaložené na očkování převyšují zisky ze záchrany nemocných.

Přijmeme-li výše zmíněný předpoklad, že jeden rok kvalitního lidského života má cenu 1 milion korun, z hlediska člověka se vyplatí většina typů očkování. Pokud se tedy necháte očkovat, začněte pneumokokem a encefalitidou. Očkování proti hepatitidě se nemusí vyplatit každému dospělému, a je třeba přihlédnout k individuálnímu riziku. Očkování proti papillomaviru je, vzhledem k doplatku, mírným luxusem. Můžete si sice říci, že i toto očkování je lepší než riziko zkaženého života, ovšem riziko a zisk z očkování je zde již statisticky srovnatelné.

Tabulka 2: Srovnání přímé úspory nákladů na léčbu a nákladů na prevenci na jednoho očkovaného

 

Hepatitida

Encefalitida

Pneumokok

Papillomavirus

Náklad nebo výnos zdravotní pojišťovny

-241 Kč

-357 Kč

788 Kč

-2 970 Kč

Zisk z hlediska státu

1 456 Kč

762 Kč

6 274 Kč

269 Kč

Zisk z hlediska člověka bez započtení doplatku

1 255 Kč

9 578 Kč

74 025 Kč

6 088 Kč

Orientační doplatek pacienta za očkování

(Zdroj.: vakciny.net 2009 aj.)

0 (děti)

Cca 2000 Kč(dospělí)

Od cca 1000 Kč

Od 0 Kč (děti)

Cca 9 000 Kč

Jak očkování funguje

Uvádíme účinnost jednotlivých vakcín a úmrtnost na jednotlivé nemoci. Údaje pochází jak z dlouhodobých dat zdravotní pojišťovny, tak z údajů specializovaných serverů, které se zabývají vakcinací.

Tabulka 3: Jak očkování funguje

Parametr

Hepatitida

Encefalitida

Pneumokok

Papillomavirus

Průměrný věk prevence / nemoci

Data: Z P M-A z let 2007 – 2009

10 / 32

27 / 42

5 / 33

18 / 53

Účinnost očkování

[%] / doba ochrany

Zdroje: www.vakciny.net, www.mou.cz/cz

95% / 30 let

98% / 5 let

60% / trvale

70% / 15 let*

Úmrtnost Zdroje: Více pramenů

0,002%

0,7%

17,55%

33%

1 rok života v plné kvalitě Zdroj: Trojnásobek HDP na obyvatele, tj. nyní asi 1 092 900 Kč

1 000 000 Kč

Závěr

Očkování populace je většinou efektivní nejen z pohledu národního hospodářství, ale také z hlediska záchrany individuálního kvalitního života. V některých případech je prevence hrazena pojišťovnou plně, jindy pojišťovna hradí část. Studie vypracovaná Zdravotní pojišťovnou METAL-ALIANCE ve spolupráci se společností Data Mind ukazuje, že investice do očkování se obvykle vyplatí jak na straně jednotlivce, tak na straně státem kontrolované zdravotní pojišťovny.

Autor: zpracováno redakčně