Dnešní strava

Víkend často narušuje dietní režim


Kategorie: Dnešní strava 
25.září 2012
Při shazování nadbytečných kilogramů bojuje člověk o víkendu často sám se sebou. Během volných dní může polevit v novém stravovacím a pohybovém režimu a dopřávat si vše, co si v rušném týdnu odpíral. Při pondělním vážení pak může zjistit, že veškeré dosavadní snažení přišlo nazmar. Jak se vyhnout porušení dietního režimu o víkendu radil na TK 21. 9. 2012 v Praze MUDr. Petr Hlavatý, Ph.D., obezitolog a odborník projektu Žij zdravě.

Hlavní zásadou je dodržovat dietu „v hlavě“ a neupustit od ní ani ve dnech volna. Nutno proto dodržovat nově nastavený stravovací a pohybový režim i o nedělích a svátcích.

Ponocováním a dlouhým spánkem se naruší nově nastavený rytmus. Je nutné především spát tak dlouho, aby se jedinec  po probuzení cítil pln energie. Mnoho lidí se navíc mylně domnívá, že za dva volné dny dožene spánkový deficit z celého týdne.

Těm, kteří bojují s hmotností, odborníci jednoznačně doporučují začít den zdravou snídaní. Zvlášť při redukci váhy by snídaně měla tvořit minimálně čtvrtinu denního příjmu energie – a to i o víkendu!

Ve volných dnech se nevyplatí vynechávat sportovní aktivity, právě naopak.  Pak je možno dokonce si dopřát třeba i malý odpolední dezert.

Víkendový program by neměl být spojen s návštěvou baru nebo restaurace. Po konzumaci alkoholu, příjem kalorií se výrazně zvýší a způsobuje váhový přírůstek. Dostavuje se často větší chuť na mastné, slané nebo sladké. Také na návštěvách se těžko odolává připraveným pochutinám. Ani přejídání nestojí za to, aby se přibíralo na váze. Je totiž nutno setrvat v  nově nastoleném režimu. I jednorázové uklouznutí často spustí přejídání, protože se může dostavit pocit, že hubnutí už ztratilo smysl.

www.amic.cz

www.vzp.cz

Projekt Žij zdravě je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Jeho součástí jsou mj. Jízdy YesNeYes zaměřené na prevenci obezity u dětí a mládeže.

Projekt Žij zdravě vznikl v roce 2007 za podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Autor: zpracováno redakčně