Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
21.září 2012
Přeplatky regulačních poplatků mi nyní byly zúčtovány již v pololetí, protože mám už limit 2 500 Kč místo dřívějších 5 000. Jsou v nich započítané i doplatky na některé léky, které beru dlouhodobě, ale dřív jsem je v zúčtování přeplatků nikdy neměl. Došlo snad k nějaké chybě? Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Podle zmiňovaného snížení limitu je zřejmé, že jste přesáhl věk 65 let. S tím souvisí nejen snížení limitu pro regulační poplatky a doplatky, ale i změna ohledně toho, které doplatky na léčivé přípravky se do něj započítávají.

 

Do limitu se pojištěncům starším 65 let, včetně dne, ve kterém dovršili 65. rok věku, započítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky (nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely) obsahující léčivé látky určené k podpůrné nebo doplňkové léčbě; mladším pojištěncům se nezapočítávají. Seznam léčivých látek určených k podpůrné nebo doplňkové léčbě stanoví Ministerstvo zdravotnictví vyhláškou č. 385/2007 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

 

Všem pojištěncům se do limitu započítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky s obsahem stejné léčivé látky a stejné cesty podání pouze ve výši vypočtené podle doplatku na léčivý přípravek, jehož doplatek na množstevní jednotku této léčivé látky je nejnižší a u kterého nebylo zjištěno přerušení nebo ukončení podávání. Má-li pacient zájem, měl by se vždy zeptat lékaře (při předepisování), nebo lékárníka (při výdeji léku), zda neexistuje levnější varianta léku, a tak se vyhnout situaci, kdy případně doplácí zbytečně moc, resp. kdy se mu doplatek nezapočítá celý do limitu.

 

Pouze pokud předepisující lékař na receptu vyznačil, že předepsaný léčivý přípravek nelze nahradit, započítává se do limitu doplatek v plné výši (zároveň to ale znamená, že si pacient nemůže v lékárně vyžádat variantu levnější). Lékař by měl tento postup používat jenom v opravdu odůvodněných případech, například kvůli alergické reakci, nebo u pacientů, kde mohou být záměny značek léků problematické (například v psychiatrii). Jinak by měl upřednostňovat na trhu nejlevnější dostupnou variantu daného léku.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně