Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
29.srpen 2012
Existuje nějaký přehled, na jaké zdravotnické prostředky pro postižené přispívá nyní zdravotní pojišťovna a na jaké lze získat příspěvek od státu? Konkrétně se mi jedná o tříkolku pro postižené 12leté dítě – prý na ni nepřispívá již nikdo. Odpovídá Mgr. Jiří Rod vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Novelizace zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, nepřinesly v oblasti úhrad zdravotnických prostředků (ZP) z veřejného zdravotního pojištění zásadní změny. Krom ZP uvedených v oddílu B přílohy č. 3 tohoto zákona, které se ze zdravotního pojištění nehradí, a ZP uvedených v oddílu C přílohy č. 3, hrazených ve stanovené výši a za stanovených podmínek, jsou i nadále ZP hrazeny ve výši 75 % ceny pro konečného spotřebitele. Spoluúčast pojištěnce tedy činí 25 % a hrazen je ZP v základním, ekonomicky nejméně náročném provedení, samozřejmě v závislosti na závažnosti postižení pojištěnce.

 

Co konkrétně VZP hradí, lze nalézt na našich internetových stránkách v rubrice Poskytovatelé, kde je dostupný Číselník ZP. Ten obsahuje kód a název ZP, výši úhrady (tj. toho, co hradí pojišťovna) a konečnou cenu ZP. Pokud se jedná o zmiňovanou tříkolku, není bohužel z veřejného zdravotního pojištění hrazena. Byla totiž vyřazena z přílohy č. 3, oddílu C, protože se nejedná o ZP (výrobce ji nedeklaruje jako ZP).

 

V oblasti sociálního zabezpečení řeší předmětnou problematiku zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, který stanoví podmínky pro nárok na dvě peněžní dávky, a to na příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku. Vyhláška č. 388/2011 Sb., která je prováděcím předpisem ke zmíněnému zákonu, pak obsahuje v příloze č. 1 seznam druhů a typů zvláštních pomůcek, určených osobám s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, těžce sluchově nebo zrakově postiženým a osobám s těžkou nebo hlubokou mentální retardací, na jejichž pořízení se příspěvek poskytuje. O interpretaci případných nejasností těchto dvou právních předpisů je ale třeba žádat MPSV. V každém případě platí, že peněžní dávky nelze poskytnout na ZP hrazené plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění.

 

www.vzp.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně