Dotazy na VZP

Dotaz na VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
20.červenec 2012
Zdá se mi, že jídlo podávané při hospitalizaci se po zavedení regulačních poplatků nijak nezměnilo, ačkoli se mluvilo o tom, že se pak zlepší. Jakým způsobem je strava hrazena? Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Strava všech pacientů v lůžkových zdravotnických zařízeních je navrhována a schvalována dietologickou sestrou. V případě, že pacient potřebuje mít stravu dietní, je mu navržena a podávána (bez ohledu na to, na jakém oddělení leží) podle návrhu ošetřujícího lékaře a dietologických pracovníků.

 

Strava v nemocnicích a stejně tak i v léčebnách dlouhodobě nemocných či v odborných léčebných ústavech je součástí kalkulace hodnoty ošetřovacího dne. V nemocnicích je kalkulována jako samostatná položka ve výši 70 Kč na suroviny pro přípravu stravy. Práce kuchařů a náklady na ni jsou součástí tzv. režijních nákladů kalkulace. Poskytování stravy je zahrnuto do výkonu ošetřovacího dne a je tedy hrazeno zdravotní pojišťovnou.

 

Náklady na potraviny nejsou kalkulovány u těch ošetřovacích dnů, kde je strava podávána jiným než orálním způsobem (ústy), tedy kde pacient nemůže normálně jíst. Tak je tomu na odděleních ARO a JIP, pokud je pacient ve stavu, kdy není schopen sám přijímat potravu a musí být vyživován umělou výživou např. do žíly.

 

U regulačních poplatků není stanoveno, že by je zdravotnická zařízení měla použít na stravování. Zákon pouze uvádí, že regulační poplatek je příjmem zdravotnického zařízení, které jej vybralo, a že zdravotnické zařízení je povinno použít vybrané regulační poplatky na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací. Je tedy zcela na vedení zdravotnického zařízení, k jakému účelu budou tyto poplatky v rámci poskytování zdravotní péče využity.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně