Dotazy na VZP
Dotaz na VZP
Strava všech pacientů v lůžkových
zdravotnických zařízeních je navrhována a schvalována dietologickou
sestrou. V případě, že pacient potřebuje mít stravu dietní, je mu navržena
a podávána (bez ohledu na to, na jakém oddělení leží) podle návrhu
ošetřujícího lékaře a dietologických pracovníků.
Strava v nemocnicích a stejně
tak i v léčebnách dlouhodobě nemocných či v odborných léčebných
ústavech je součástí kalkulace hodnoty ošetřovacího dne. V nemocnicích je
kalkulována jako samostatná položka ve výši 70 Kč na suroviny pro přípravu
stravy. Práce kuchařů a náklady na ni jsou součástí tzv. režijních
nákladů kalkulace. Poskytování stravy je zahrnuto do výkonu ošetřovacího dne
a je tedy hrazeno zdravotní pojišťovnou.
Náklady na potraviny nejsou kalkulovány
u těch ošetřovacích dnů, kde je strava podávána jiným než orálním způsobem
(ústy), tedy kde pacient nemůže normálně jíst. Tak je tomu na odděleních ARO
a JIP, pokud je pacient ve stavu, kdy není schopen sám přijímat potravu
a musí být vyživován umělou výživou např. do
žíly.
U regulačních
poplatků není stanoveno, že by je zdravotnická zařízení měla použít na
stravování. Zákon pouze uvádí, že regulační poplatek je příjmem
zdravotnického zařízení, které jej vybralo, a že zdravotnické zařízení je
povinno použít vybrané regulační poplatky na úhradu nákladů spojených
s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací. Je tedy zcela
na vedení zdravotnického zařízení, k jakému účelu budou tyto poplatky
v rámci poskytování zdravotní péče
využity.
www.vzp.cz