Prevence zubního kazu

Program Zdravé zuby


Kategorie: Prevence zubního kazu 
19.červen 2012
XII. ročník celorepublikového Programu ZDRAVÉ ZUBY a XI. ROČNÍK SOUTĚŽE ZDRAVÉ ZUBY pro děti, X. ROČNÍK SOUTĚŽE ZDRAVÉ ZUBY pro školy. Projekt je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem zdravotnictví ČR, odborným garantem je Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii a od roku 2005 probíhá s podporou Kanceláře WHO v ČR.

Program je komplexní celoplošný výukový program péče o chrup. Primárně je určen pro prevenci zubního kazu u dětí na prvním stupni základních škol. Jedná se o největší a nejdéle realizovaný projekt takového rozsahu pro děti mladšího školního věku nejenom v oblasti prevence zubního kazu, ale v oblasti ochrany a podpory zdraví vůbec. 

Cílem je zlepšit zubní zdraví u dětí a mládeže, a tím vytvořit předpoklady k zajištění zdravých zubů i u dospělé populace v budoucích letech.

Výukový program, který je každý rok aktualizován a doplňován, obdržely zdarma poprvé všechny základní školy v celé České republice v roce 2000. Je doporučen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro zařazení do běžné výuky na I. stupni základních škol. Jedná se o program, který se realizuje díky podpoře Orbit Klubu již dvanáctým rokem. V současné době zahrnuje:odborné manuály pro pedagogy (všechny ZŠ v ČR manuály obdržely v červnu 2000),

metodické příručky pro pedagogy, jak s tímto programem pracovat v rámci běžné výuky (všechny ZŠ v ČR obdržely první verzi ve školním roce 2001/2002, nové verze, zpracované podle nových kurikul, ve školním roce 2007/2008),

pracovní listy pro žáky (do škol se posílají každý rok podle počtu dětí v jednotlivých třídách na I. st. ZŠ),

diplomy pro žáky (do škol posílány podle počtu dětí v jednotlivých třídách na I. st. ZŠ, 2001, 2003 – 2010),

2 brožury - spolupráce s VZP ČR (Zdravé zuby pro celou rodinu – Školní děti a dospívající mládež, 2000, Zdravé zuby pro celou rodinu – Těhotná žena, novorozenec, batole a předškolní dítě, 2001).

Program Zdravé zuby za podpory Orbit Klubu vyhlásil v Praze 14. června 2012  výsledky stejnojmenné celorepublikové soutěže pro děti. V dětském divadle Minor byly předány ceny vítězům z řad žáků a také vítězným školám. V kategorii žáků se umístil na prvním místě Jan Kašpar, žák 2. třídy Základní školy Šumperk, v kategorii škol zvítězila Základní škola Volary. Kromě diplomu a řady cen získali vítězové nově také celodenní výlet s divadelním představením pro celou svou třídu.

Zřejmě i díky jmenovanému programu se stav dětských zubů v posledních letech zlepšuje. Jak zjistilo šetření zubního zdraví, které bylo realizováno za pomoci grantu Ministerstva zdravotnictví ČR v loňském roce, kazivost chrupu u dětí se oproti roku 2004 snížila o 52 %. Současně přibylo až 2x více dětí se zcela intaktním (neporušeným) chrupem, těch bylo 58 %.

Program pomáhá plnit cíle vládního programu ZDRAVÍ 21. Hlavními partnery programu jsou Orbit Klub a Listerine Smart Rinse. Orbit Klub je dlouhodobý vzdělávací program pro laickou i odbornou veřejnost (zubní lékaři, dentální hygienistky). Jeho cílem je zvyšovat povědomí o důležitosti komplexní dentální hygieny během celého života člověka a posilovat komunikaci mezi lékařem, pacientem a dentální hygienistkou.

www.zdravezuby.cz

www.OrbitKlub.cz

www.amic.cz

Autor: zpracováno redakčně