První pomoc

Chraňte své děti při pobytu v přírodě před bodavým hmyzem!


Kategorie: První pomoc 
13.červen 2012
Při jakémkoliv pobytu v přírodě je člověk ohrožen klíšťaty, komáry a dalším nepříjemným hmyzem. Klíšťata a komáři přenášejí nebezpečnou lymskou boreliózou, kterou se nejčastěji nakazí právě děti ve věku 5 až 9 let, a proti které dosud není žádná obrana v podobě účinného očkování.

Druhou nejohroženější skupinou jsou lidé nad 45 let. Z výzkumu Státního zdravotního ústavu dále vyplynulo, že nemoc obvykle postihne více žen než mužů této věkové kategorie. Další nemocí, již přenášejí hlavně klíšťata je klíšťová encefalitida. Touto nemocí bývají nejčastěji nakaženy děti do 14-ti let, které tráví většinu svého volného času venku, a snáze tak přijdou do kontaktu s klíšťaty. Mezi dospělými jsou nejrizikovější skupinou lidé ve věku 50 až 54 let. [

 

 Obě nemoci jsou přitom velmi nebezpečné a i po vyléčení často zanechávají dlouhodobé zdravotní následky, jako je například zhoršení paměti, poruchy soustředěnosti nebo oslabení fyzické kondice.

V roce 2011 počet nakažených mezi 10 - 14 letými dětmi mírně poklesl, ale u ostatních věkových skupin dětského a adolescentního věku vzrostl, a to někde až dvojnásobně. Mezi dospělými došlo k nárůstu nemocných hlavně ve věkové skupině od 50 do 74 let.

Těmto nemocem se lze vyvarovat používáním účinné prevence, kterou tvoří především včasné očkování a používání repelentů při pobytu ve volné přírodě, v parcích i na zahradě. Je dobré mít připravený repelent, který lze aplikovat před každou vycházkou do přírody a  mít jej s sebou na dovolenou.

 

Účinné repelenty ve spreji zajišťují efektivní ochranu kůže proti komárům až 6 hodin, tygřím komárům až 6 hodin, bodavým mouchám (ovádům) až 5 hodin a klíšťatům až 4 hodiny. Mohou být  naneseny přímo na pokožku nebo na oblečení.

Repelentní přípravky v mechanickém rozprašovači zajišťují efektivní ochranu kůže proti komárům a tropickým komárům až 8 hodin, tygřím komárům až 6 hodin, bodavým mouchám (ovádům) až 5 hodin a klíšťatům až 4 hodiny. Mohou být rovněž  naneseny přímo na pokožku nebo na oblečení.

Jsou k dostání v lékárnách i drogeriích.

 


 

[1] Zdroj: http://www.szu.cz/tema/prevence/situace-ve-vyskytu-klis?highlightWords=encefalitida

Autor: zpracováno redakčně