Hubnutí - obezita

Síť center pro diagnostiku a léčbu obezity


Kategorie: Hubnutí - obezita 
22.květen 2012
Obezitologie je relativně „mladý“ obor medicíny, jenž postupně vznikal v posledních letech v reakci na celosvětovou pandemii obezity a na rozvoj vědních poznatků v oblasti fyziologie a patofyziologie tukové tkáně a regulace energetických bilancí. Diagnostika a léčba obezity vyžaduje komplexní znalosti zahrnující dnes nejen vnitřní lékařství, endokrinologii a metabolismus, ale i řadu dalších medicínských disciplín jako jsou např. výživa, genetika, fyziologie tělesné zátěže, psychologie a chirurgie obezity. Komplexní péče o obézní vyžaduje vytvoření sítě center pro diagnostiku a léčbu obezity, které budou zajišťovat nejen léčbu závažných a komplikovaných forem obezity a vzdělávání v obezitologii pro lékaře a ostatní zdravotnické profese, ale budou též koordinovat individualizovanou péči o obézní v příslušné oblasti. Řada center pro diagnostiku a léčbu obezity by se měla podílet na řešení jak národních, tak mezinárodních výzkumných úkolů v obezitologii. Předpokladem úspěšné činnosti obezitologických center, zejména v péči o pacienty s těžším stupněm obezity, je těsná spolupráce s centry bariatrické chirurgie v regionu, a to jak v předoperační přípravě a indikaci k bariatrickým výkonům, tak v pooperační péči. Této závažné problematice se k Evropskému dnu obezity věnovali odborníci na květnové TK 2012 v Praze.

V loňském roce vypracoval Obesity Management Task Force Evropské asociace pro studium obezity (EASO) kritéria pro Centra excelence v léčbě a diagnostice obezity spolupracující s EASO (EASO-Collaborating Centres for Obesity Management). Týmy těchto center by měly zahrnovat:

·         obezitology - lékaře, kteří absolvovali specifické školení v obezitologii a demonstrovali dosavadní zkušenosti s diagnostikou a léčbou obezity, s výzkumem v obezitologii a se vzděláváním v obezitologii,

·         nutriční terapeuty nebo dietology (dietní sestry) se zkušenostmi s léčbou obezity,

·         psychology/psychiatry/behaviorální terapeuty se zkušenostmi s léčbou obezity,

·         fyziatry se zkušenostmi v léčbě obézních pacientů,

·         zdravotní sestry speciálně vyškolené v péči o obézní pacienty (schopnost provádět specifická vyšetřování včetně antropometrie, kalorimetrie, vyšetřování tělesného složení a poskytovat odborné konzultace).

Požadavky ovšem poukazují na nutnost specifického vybavení těchto center např. patřičně širokými sedačkami, lůžky s vyšší nosností, velkokapacitními vahami, tonometry s širšími manžetami, jakož i na specifické  diagnostické přístroje (např. kalipery, přístroje k vyšetřování tělesného složení a energetického výdeje, pedometry, akcelerometry).

 Předpokládá se, že některé vyšetřovací  postupy budou zajišťovány ve spolupráci s jinými pracovišti (např. hormonální a molekulárně genetická vyšetření, gastroenterologická, pneumologická, kardiologická a gynekologická vyšetření, vyšetření pomocí zobrazovacích a izotopových metod). Jsou definovány i základní léčebné postupy, které zahrnují:

·        kognitivně behaviorální intervenci životního stylu

·        dietoterapii včetně velmi přísných nízkoenergetických diet a náhrad jídel

·        adekvátní pohybovou aktivitu

·        psychologickou podporu

·        farmakologickou léčbu (antiobezitika)

·        chirurgickou léčbu (bariatrickou chirurgii).

·         

V České republice bylo již koncem 90. let definováno sedm center pro diagnostiku a léčbu obezity, z nichž mnohé rozšířily svoje aktivity. U některých však došlo k určitému útlumu  činnosti.

Před více než 15 lety bylo zahájeno Českou obezitologickou společností ČLS JEP pravidelné týdenní školení obezitologů, které se koná obvykle dvakrát do roka. Cílem tohoto školení je poskytnout základní znalosti v obezitologii lékařům, kteří se chtějí v nemocniční či ambulantní praxi věnovat tomuto oboru. Školení spolu s novými odbornými publikacemi o obezitě bezpochyby přispívá k rozšíření znalostí v obezitologii mezi lékaři a ostatními zdravotnickými profesemi.

                  

Již před 10 lety byl navržen odstupňovaný systém péče o obézní zohledňující charakter péče podle stupně, charakteru a komplikací obezity, který zahrnuje (počínaje superspecializovanou péčí v centrech):

·         centra pro diagnostiku a léčbu obezity <->centra bariatrické chirurgie,

·         vyškolené obezitology, 

·         ostatní odborné lékaře (např. endokrinology, diabetology, internisty), nutriční terapeuty a fyziatry  v terénu,

·         praktické lékaře,

·         redukční kluby,

·         pacientská sdružení,

·         výukové publikace určené pacientům,

·         komunikace prostřednictvím telefonu, internetu či  e-mailu. 

Centra by měla zodpovídat, že celý systém péče bude realizován na základě medicíny založené na důkazech a že nebude dáván prostor neověřeným, mnohdy neúčinným či dokonce rizikovým léčebným postupům.

Dle TZ doc. MUDr. Vojtěcha Hainera, DrSc., ředitele Endokrinologického ústavu, Praha

www.endo.cz

www.gsymposion.cz

Autor: zpracováno redakčně