Onkologie

Onkoportál - nové informační centrum


Kategorie: Onkologické aktuality 
30.duben 2012
Na dubnové TK 2012 v Praze bylo novinářům představeno nové internetové informační centrum - Onkoportál - ověřené zdravotnickými odborníky, které zahájilo činnost 19. dubna 2012. Informace na těchto internetových stránkách (www.onkoportal.cz) jsou cíleně určeny onkologickým pacientům, jejich blízkým i veřejnosti.

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) umírá ročně na onkologická onemocnění téměř 8 000 000 lidí na světě. K 1 850 000 úmrtím dochází v Evropě, což z celkového počtu tvoří více než 20 %. Každý rok se přitom na evropském kontinentu vyskytne 2 500 000 nových případů. Nádorová onemocnění jsou tak po kardiovaskulárních onemocněních druhou nejčastější příčinou úmrtí. Lze očekávat, že vzhledem k demografickým změnám jejich počet v budoucnu ještě poroste – jak uvedla na TK MUDr. Alena Šteflová, Ph.Dr., ředitelka kanceláře WHO v ČR.

V České republice ročně umírá na onkologická onemocnění až 30 000 lidí. Ženy nejčastěji trpí nádory prsou, tlustého střeva nebo děložního hrdla, zatímco muže nejvíce postihují nádory prostaty, tlustého střeva a plic. Právě u nádorů plic a tlustého střeva dochází k nejvyšší úmrtnosti. Česká republika si v Evropě drží nelichotivé prvenství ve výskytu nádorů ledvin, tlustého střeva a děložního hrdla. Na předních evropských příčkách se nachází také v případě nádorových onemocnění slinivky břišní, kůže a ovarií.

Až třetině nádorových onemocnění přitom lze předcházet zejména změnou životního stylu. Celých 40 % všech případů onkologických onemocnění způsobují kouření a zvýšený příjem alkoholu. Přidá-li se obezita, nezdravé stravování a nedostatečná fyzická aktivita, vzroste tento podíl až na alarmujících 60 %. Největší výzvou WHO je docílit prevence těchto onemocnění edukací veřejnosti v oblasti životního stylu a ovlivněním rizikových faktorů.

Stanovení pozitivní diagnózy onkologického onemocnění je pro každého pacienta jedním z největších zásahů do jeho života a každodenního režimu. Kromě psychické zátěže se pacient musí vyrovnat i s řadou dalších praktických problémů, jako jsou například právní, finanční nebo sociální otázky.

Mgr. Jana Drexlerová, ředitelka sítě Mama Help center v ČR upozornila při této příležitosti na skutečnost, že řada pacientů ve snaze lépe porozumět své nemoci hledá doplňující informace na internetu, kde si zároveň může vyměňovat zkušenosti s dalšími onkologickými pacienty. Úskalím internetových stránek jsou však v mnoha případech neověřené a nekompetentní informace. Odkazy na takové stránky ve vyhledávačích často převažují. Zvláštní kapitolou jsou pak neřízená diskusní fóra, kde může docházet ke zkreslování informací, z nichž pacient získá mylný dojem o skutečnostech, které ho zajímají. To vše odbourává nový portál.

 Projekt je novou službou, která přináší všem onkologickým pacientům, jejich rodinným příslušníkům a veřejnosti ověřené informace na jednom místě. Zároveň poskytuje bezpečný prostor pro výměnu zkušeností.  Server není zaměřen na jednotlivou specifickou diagnózu či léčbu ani  nevytváří duplicitní obsah uváděním již existujících informací – upozornil mj. na TK prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc., ředitel Onkologického ústavu v Brně a předseda České onkologické společnosti  ČLS JEP. Rovněž zdůraznil, že všechny údaje jsou ověřovány odborníky.

Technickou stránku přiblížil ing. Martin Ingr ze společnosti C4P. Portál nabízí: systematicky zpracované informace o onkologických onemocněních ověřené zdravotnickými odborníky; pomoc při vyhledání vhodného lůžkového zařízení;  praktické informace z českých onkologických a hematoonkologických zdravotnických zařízení; odfiltrování reklamních či nesprávných odkazů týkajících se onkologických onemocnění; informace o volnočasových aktivitách, pacientských organizacích, poradnách a komunikačních linkách pro pacienty; komunikační podporu a pomoc při řešení finančních nebo sociálních otázek a mnoho dalších užitečných informací a praktických rad. Pacient se zde například dozví, na co má nárok od zdravotní pojišťovny či okresní správy sociálního zabezpečení. K dispozici je i bezplatná poradenská pomoc v právní nebo finanční oblasti.

Jedná se o živý projekt, který se bude postupně rozrůstat a nabízet stále větší množství informací, ověřených zdravotnickými odborníky, jak již bylo řečeno. Přibudou nové doplňkové služby. V budoucnu tak onkologičtí pacienti budou moci využívat například službu OnKarta, která jim umožní čerpat řadu výhod v podobě slevy na vstupném do kina, výhodnějších vstupů do rekreačních objektů apod.

Díky svému obecně prospěšnému zaměření získal portál podporu a odbornou pomoc České onkologické společnosti, České kanceláře WHO a řady onkologických a hematoonkologických zdravotnických zařízení. Jeho hlavním sponzorem je společnost GlaxoSmithKline. Na projektu se podílí i řada dalších partnerů.

 Na vybraných místech jsou  k dispozici také veřejně dostupné stojany s iPady. V první fázi budou umístěny v komplexních onkologických centrech a hematologických pracovištích v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Liberci, Zlíně, Českých Budějovicích a Jihlavě. Jejich síť se bude postupně rozrůstat i do dalších míst. Pro ty, kdo nemají internetové připojení nebo upřednostňují telefonický kontakt, je k dispozici bezplatná linka 800 100 259.

www.onkoportal.cz

www.amic.cz

www.gsk.com

Autor: zpracováno redakčně