Onkologie

Rakovina vaječníků od diagnostiky k léčbě


Kategorie: Onkologie 
20.duben 2012
Téma dubnové TK 2012, kterou podpořila společnost Roche byla věnována rakovině vaječníků, která je každoročně diagnostikovaná u téměř čtvrt milionu žen na světě. Tento typ rakoviny má nejvyšší úmrtnost ze všech gynekologických nádorů. Příznaky bývají netypické a proto špatně diagnostikovatelné. Na onemocnění se z těchto důvodů ve většině případů přichází až v pokročilejších stádiích, kdy prognóza je již vážná. Většina (více než 90 %) nádorů vaječníků vzniká v důsledku nekontrolovaného růstu a množení buněk epitelu, které tvoří povrch vaječníku (epitelový nádor vaječníků). Další typy rakoviny vaječníků vznikají ze zárodečných buněk, ze kterých vznikají vajíčka nebo z pojivových tkání. Pokud je nádor vaječníku odhalen v raném stádiu, může být většinou chirurgicky odstraněn a pacientka může být vyléčena. Prvotní příznaky však nebývají jasně rozeznatelné a nádor se pozná až z jeho metastáz.

 Základní mechanismus vedoucí ke vzniku rakoviny vaječníků není dobře znám, ale předpokládá se, že je spojený s rozmnožováním a ovulací. Riziko rakoviny vaječníků je u ženy vyšší, pokud její matka nebo sestra onemocněla rakovinou vaječníků, prsu nebo dělohy. Nejvíce jsou rakovinou vaječníků ohroženy ženy nad 50 let. Vyšší riziko mají ženy, které nikdy nerodily, nebraly antikoncepci, začaly brzy menstruovat nebo u nich menopauza nastoupila později, než je obvyklé. S vyšším rizikem by měly počítat i ženy, které měly v minulosti cysty nebo endometriózu. Dalšími možnými riziky jsou  obezita, kouření a sedavý způsob života.

 

Dosud neexistuje žádný rutinní a jednoduchý test, který by rakovinu vaječníků přesně a spolehlivě odhaloval, takže zatím není možné populaci na tuto nemoc spolehlivě testovat. To znamená, že u většiny žen se nemoc odhalí až v pokročilejším stádiu,  jak upozornil na TK primář MUDr. Josef Chovanec, PhD., primář Onkogynekologického oddělení  Masarykova onkologického ústavu v Brně. U přibližně 70 % žen s rakovinou vaječníků je nemoc diagnostikována ve III. a IV. stádiu. Přesto sledování frekvence a kombinace určitých příznaků může včasné diagnóze napomoci. Mezi příznaky, kterých je potřeba si všímat, patří úporné nadýmání, bolesti břicha, nepravidelná menstruace, ztráta chuti k jídlu, únava, změny stolice (zácpa, plynatost), abnormální krvácení z pochvy.

 

 Žena, která přijde s podobnými příznaky by měla být vyšetřen  gynekologem. Pokud vznikne na základě vyšetření jakékoli podezření, mělo by následovat vyšetření ultrazvukem a vyšetření krve na zjištění vyšší hladiny krevní bílkoviny nazývané CA-125. Pokud vznikne potřeba toto vyšetření dále doplnit, provede se vyšetření pomocí výpočetní tomografie. K potvrzení diagnózy a stanovení stupně pokročilosti nádoru vaječníků je potřeba provést operační zákrok.

 

Situace je stále vážná Více než polovina žen, jimž byla diagnostikována rakovina vaječníků, umírá do pěti let.
 Celkové pětileté přežití je u žen s rakovinou vaječníků 45 %. Pro srovnání, u pacientek s rakovinou prsu je šance přežití pěti let 89 %. Možnosti léčby rakoviny vaječníků jsou většinou omezeny na operativní postup a chemoterapii, ozařování se u tohoto typu rakoviny nepoužívá.

 

Závěr TK byl přeci jen nadějnější. Primář Chovanec sdělil závažnou  novinku v terapii tohoto zhoubného onemocnění. V současné době konečně po  15 letech stagnace léčebných možností mají lékaři  od letošního roku nově k dispozici i biologickou léčbu. Je přísně indikovaná a podává se v určených centrech.
 

Další sdělení se věnovalo podrobným informacím o správně vedeném gynekologickém vyšetření ženy. Na webové adrese http://www.mojemedicina.cz/vysetrovaci-a-lecebne-metody/zakladni-gynekologicke-vysetreni/   přednosta  Porodnicko-gynekologické kliniky FN Motol  prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc. vysvětluje, jak by mělo základní gynekologické vyšetření správně probíhat, v jakém věku a jak často by měly dívky a ženy na preventivní prohlídku chodit, co všechno se dá gynekologickým vyšetřením zjistit, jaké pomůcky gynekolog používá, jaké informace si má žena před vyšetřením pro lékaře připravit a také co si obléknout na sebe.

Portál www.mojemedicina.cz  připravil cyklus vzdělávacích pořadů o vyšetřovacích a léčebných metodách.

 

Rovněž byla představen ONKO Unie o.p.s.,, která je prostředím pro setkávání lékařů podílejících se na léčbě onkologických onemocnění, pacientů se zhoubnými nádory i mecenášů, jejichž společným cílem je podporovat zlepšení kvality života onkologicky nemocných v České republice. K hlavním cílům ONKO Unie patří systematická edukace veřejnosti, onkologicky nemocných, jejich rodin a svépomocných organizací a prosazování potřeby zlepšit kvalitu diagnostiky a efektivity léčby nádorového onemocnění, a to včetně podpůrné a paliativní péče. ONKO unie podporuje diskuse pacientů, lékařů i kompetentních autorit v rámci rozhodovacího procesu úhrady nákladné léčby pacientů se zhoubnými nádory a systematicky buduje vztahy se zahraničními lékařskými a pacientskými organizacemi. 

www.onkounie.cz.

www.roche.com.

 

 

Autor: zpracováno redakčně