Onkologie

Úspěchy v léčbě fotodynamickou terapií


Kategorie: Onkologické aktuality 
22.březen 2012
Již několik let se za velmi nadějnou metodu v léčbě a diagnostice nejen zhoubných nádorů, považuje fotodynamická terapie. Novinkou těchto dní je, že se tato metoda stává dostupnou běžnému pacientovi. V roce 2011 byl první takový lék, temoporfin (přípravek Foscan) schválen pro používání v České republice, a byla učiněna i dohoda o jeho úhradě zdravotními pojišťovnami.

 První pracoviště, které začalo léčit tímto lékem je Centrum fotonické medicíny při 1. lékařské fakultě v Praze a Všeobecné fakultní nemocnici vedené doc.Romanem Šmuclerem. K dispozici jsou zkušenosti s prvními vlastními pacienty i ze společné práce s University College of London, kde výzkum vede profesor Colin Hopper. Pro celý program vznikla poradní komise vedená předními českými odborníky, která má nalézt optimální využití této metody. Jak z hlediska medicínského, tak i ekonomického.

Princip systémové fototerapie spočívá v tom, že se lék  vpraví nitrožilní infúzí do cévního systému pacienta a následně je vychytán ve vyšší koncentraci v postižených tkáních, například zhoubným nádorem. Po několika dnech, (obvykle po 2 až 4), zasažená  oblast se  ozáří světlem určité vlnové délky.

Tím se aktivuje chemická reakce, která ukáže rozsah onemocnění a  následně ničí  nežádoucí buňky. Klíčovou výhodou je selektivita - schopnost cíleně poškodit zejména nemocnou část organismu. Nikoli bez zajímavosti je skutečnost, že léčba vyvolává specifickou protinádorovou imunitu. Nevýhodou je, že pacient musí strávit několik dní v místnosti s omezeným množstvím světla (osvětlené jednou 60W žárovkou).

Fotodynamická terapie přípravkem FOSCAN je prozatím schválena pro léčení zhoubných nádorů hlavy a krku. V jiných oblastech se v zahraničí úspěšně zkouší, čeká se však na dokončení studií. Nadějí jsou výsledky i jiných léků založených na podobném principu,  např. přípravek Photofrin se zejména v Japonsku používá intenzivně mimo jiné v léčbě rakoviny plic. Velkou výhodou je, že  je možné ošetřovat v podstatě jakýkoli biologický typ zhoubného solidního nádoru. Výjimku tvoří maligní melanom, u něhož je průchod světla znemožněn tmavým zbarvením tkáně.

Nový lék je určen  pacientům, u kterých selhaly jiné terapeutické možnosti. Již na prvních případech prokázala léčba svoji vysokou účinnost i v České republice. Nejedná se o všelék, který bude možné nasadit u všech nemocných. Jedná se do určité míry o chirurgickou metodu. Na straně jedné je velkou výhodou selektivita, na straně druhé se defekt po odloučené tkáni déle hojí,  což je nevýhoda oproti konvenční chirurgii..

Každou indikaci musí zvážit tým odborníků, který v zásadě vybírá, zda je nejlepší klasická operace, ozáření či právě fotodynamická terapie. Metody lze v případě potřeby i kombinovat.

Použití Foscanu  je např.  výhodné pro odstranění  rozsáhlého plošného útvaru na sliznicích nebo kůži, kde by klasickou chirurgií byl problém s uzávěrem defektu a pak následně s funkcí a estetikou.  Výhodné je použití v hloubce organismu, tzv. intersticiální, při použití speciálního vlákna vodícího světlo (například do postižené krční uzliny nebo do některého z orgánů lidského těla).

V oblasti hlavy a krku tak lze  ošetřovat nádorově zasažené krční uzliny přisedlé k velkým cévám či v blízkosti jiných důležitých struktur. V neposlední řadě lze fotodynamickou terapii využít i u pacientů v pokročilé fázi onemocnění, kde vhodným rozsahem ošetření se zlepší schopnost přijímat potravu, mluvit, a zlepší se i  vzhled nemocného.

 Mezinárodní studie prokázala i prodloužení délky života nemocných. Náklady při vhodné indikaci nepřevyšují současné způsoby péče o takto nemocné (chemoterapie, ozáření) a jsou nižší, než například u biologické léčby.

Indikace k léčbě je přísně individuální a stanoví se pomocí kolegia odborníků mnoha oborů

Ve spolupráci s University College of London se připravují další studie, které by měly rozšířit tuto metodu i na zhoubné nádory jiných částí těla, mimo dosud stanovených nádorů hlavy a krku. Připravuje se vznik centra, které by získalo podporu Technické agentury České republiky. Součástí současného centra fotonické medicíny  je Akademie věd české republiky a technologické firmy.

Pro zajímavost na TK v Praze v polovině března 2012 uvedl doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc.

vedoucí lékař Centra fotonické medicíny 1. LF UK a VFN několik poznámek z historie.

Fotodynamickou terapii k léčbě zhoubných kožních nádorů znali již starověcí Egypťané a Indové před 3000 lety, kteří vysledovali, že pokud podali pacientovi určité extrakty z bylin, po několika hodinách došlo u něj po pobytu na slunci k reakci, která zničila zejména nemocné tkáně.

K podobnému postupu se nyní vrací pracovníci v Centru fotonické medicíny 1. LF UK a VFN. U nejčastějšího zhoubného nádoru vůbec, povrchového basaliomu kůže, se nanese speciální mast na kůži. Pacient  si následně chráněn sluněčními faktory  sedne na lavičku a vystavuje nádor několik hodin slunečním paprskům. Nádor se sám odstraní  s velmi uspokojujícími estetickými výsledky.

Moderní návrat k fotodynamické medicíně začal v Mnichově počátkem 20. století v laboratoři profesora von Tappeinera. Moderní fotosenzibilizátory jsou postaveny na principu porfyrinů, látek z nichž se skládá krevní barvivo hemoglobin. Intenzivní výzkum začal v bývalém Sovětském svazu odkud se dostal do ČR, na 1.lékařskou fakultu, kde byl jeho duší prof. Jirsa. Fotodynamická terapie je předmětem intenzivního výzkumu po celém světě nejenom kvůli zhoubným nádorům. Výrazná je schopnost selektivně zabíjet choroboplodné částice, od virů (třeba HIV) přes baktérie (MRSA, propionibacterium acné, patogeny zánětů dásní) až k plísním.

www.lf1.cuni.cz

www.vfn.cz

www.asklepion.cz

Autor: zpracováno redakčně