Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
09.únor 2012
Moje příjmy jako OSVČ v posledních několika měsících výrazně poklesly. Na začátku února 2012 jsem podal Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2011 a pro další období mám stanovené dosti vysoké zálohy. Mohu si požádat o jejich snížení?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

U období, na které lze zálohu na pojistné snížit, došlo v důsledku novelizace zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění ke změně. Zdravotní pojišťovna na žádost OSVČ poměrně sníží výši zálohy na pojistné v případě, že je příjem (po odpočtu výdajů), který připadá v průměru na 1 kalendářní měsíc v období od 1. ledna kalendářního roku do konce kalendářního měsíce předcházejícího podání žádosti, nejméně však v období 3 po sobě jdoucích měsíců, nejméně o jednu třetinu nižší než příjem připadající v průměru na 1 kalendářní měsíc v předcházejícím roce, v němž alespoň po část měsíce byla vykonávána samostatná výdělečná činnost. Snížení lze provést na dobu nejdéle do konce kalendářního měsíce, který předchází měsíci, v němž byl nebo měl být podán Přehled.

 

Žádost o snížení zálohy není tedy možno podat v únoru a březnu, protože v těchto měsících není splněna podmínka období, ve kterém se sleduje dosažený příjem po odpočtu výdajů, tzn. období od 1. ledna kalendářního roku do konce kalendářního měsíce předcházejícího podání žádosti, nejméně však období 3 po sobě jdoucích kalendářních měsíců.

 

O snížení zálohy na pojistné můžete proto požádat až v dubnu 2012. Na žádosti o snížení zálohy budou porovnány příjmy po odpočtu výdajů dosažené v období leden až březen 2012 s příjmy dosaženými v roce 2011. Budou-li příjmy po odpočtu výdajů připadající na 1 kalendářní měsíc roku 2012 alespoň o jednu třetinu nižší, sníží se výše zálohy na pojistné až do měsíce předcházejícího měsíci podání Přehledu za rok 2012, tj. maximálně do dubna 2013 (u OSVČ, které mají daňového poradce, do července 2013).

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně