Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
31.leden 2012
Cena léků, které užívám, stoupla. Zajímalo by mě, jak se ceny stanovují, tedy kdo rozhoduje o jejich zvýšení, a kde najdu potřebné údaje.

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

 

Léčivé přípravky jsou buď plně hrazené pojišťovnou, částečně hrazené pojišťovnou, nebo plně placené pojištěncem. V případě částečné úhrady léku pojišťovnou platí pacient doplatek, který je rozdílem mezi cenou, za kterou je léčivý přípravek poskytnut konečnému spotřebiteli farmaceutickou společností, a výší úhrady, tedy částky, kterou je pojišťovna oprávněna uhradit. Výši této úhrady stanoví v souladu se svým zákonným zmocněním Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen SÚKL).

 

Proces stanovování úhrad je legislativně zakotven v zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně v části šesté, paragrafem 39b a následujícími. Zjednodušeně lze říci, že SÚKL ve správním řízení stanovuje výši úhrady (tj. úhrady pojišťovnou) a podmínky úhrady (např. způsob vyúčtování, preskripční a indikační omezení nebo používání při poskytování zdravotní péče na specializovaných pracovištích) pro každý léčivý přípravek nebo potravinu, pro zvláštní lékařské účely zvlášť.

 

Pokud je rozhodnutím SÚKL stanovena výše úhrady a podmínky této úhrady, je VZP, stejně jako každá další zdravotní pojišťovna, povinna v souladu s tímto rozhodnutím léčivý přípravek hradit. Doplatek pacienta (rozdíl mezi cenou léčivého přípravku a úhradou pojišťovny) nemůže pojišťovna jakkoli ovlivnit. Jeho výše se může v jednotlivých lékárnách lišit, protože se zde promítá cenová politika všech účastníků distribučního řetězce – jak výrobce, tak distributora a konkrétní lékárny.

 

Informace o úhradách, cenách a možné výši případného doplatku léčivých přípravků jsou zveřejněny na webu ministerstva zdravotnictví http://www.mzcr.cz/leky.aspx, potřebné údaje jsou i na specializovaných webových stránkách SÚKL http://www.olecich.cz/.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně