Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
24.leden 2012
Zajímalo by mě, co si pacient může v současné době zaplatit jako nadstandard a jaké jsou ceny. Platí se lékaři, nebo pojišťovně?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Možnost připlatit si za tzv. nadstandard zavedla od 1. ledna 2012 změna vyhlášky MZ ČR, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů. Týká se tří oblastí: provádění sádrových fixací, implantace nitroočních čoček při operacích šedého zákalu a očkování proti tetanu, chřipce a pneumokokovým nákazám. Pacient si zde může zvolit použití nadstandardního zdravotnického prostředku – sádrové dlahy (obvazu), nitrooční čočky či vakcíny, ale vždy mu musí být nabídnuta standardní varianta, kterou hradí zdravotní pojišťovna.

 

Pokud si pojištěnec zvolí ekonomicky náročnější variantu, musí uhradit rozdíl mezi hodnotou základní ekonomické varianty a jím zvolené dražší varianty. Z prostředků veřejného zdravotního pojištění zdravotní pojišťovna uhradí samotný výkon pro aplikaci obvazu nebo čoček nebo pro očkování (tj. práce ošetřujícího lékaře) a použitý materiál do výše základní ekonomické varianty. Lékař bude muset vykázat pojišťovně kromě příslušného kódu výkonu a kódu použitého zdravotnického prostředku navíc ještě signální kód pro označení, že byla aplikována ekonomicky náročnější varianta.

 

Rozdíl mezi hodnotami základní ekonomické varianty a zvolené dražší varianty hradí pojištěnec přímo v ordinaci ošetřujícímu lékaři. Jakou částku bude pacient doplácet, záleží na ceně v konkrétním zdravotnickém zařízení – ministerská vyhláška stanoví jen výši úhrady základní varianty, tj. částku hrazenou pojišťovnou, která se od plné ceny odečítá.

 

Pro pojištěnce, kteří si nezvolí nadstandardní variantu, se nic nemění – příslušný výkon i použitý materiál bude i nadále plně hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění a pojištěnec nic nedoplácí.

 

Občas v médiích zmiňovaný nadstandard v podobě ošetření, zejména operace provedené konkrétním odborníkem podle výběru pacienta není v současné době žádnou zákonnou normou umožněn. Další oblasti, kde bude existovat základní a ekonomicky náročnější varianta péče, bude muset opět určit změna zákonné normy.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně