Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP:


Kategorie: Dotazy na VZP 
17.leden 2012
Loni v létě jsem byl na operaci kolene. Lékař mi nyní vystavil návrh na lázeňskou péči, protože bych prý měl mít nárok na lázně na pohybové ústrojí. VZP k tomu požaduje pooperační snímek onoho kolene, ale pan profesor, který mě operoval, ho nemá. Co mám dělat?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Lázeňský návrh vám byl zřejmě vystaven v indikační skupině VII/14 Stavy po úrazech pohybového ústrojí a po ortopedických operacích včetně stavů po operacích meziobratlových plotének a stenóz kanálu páteřního. Komplexní lázeňskou péči lze v této indikační skupině poskytnout na doporučení ortopeda, neurochirurga nebo rehabilitačního lékaře do 1 roku po závažných úrazech a operacích s významným omezením hybnosti nebo narušením pohybového stereotypu.

 

V uvedeném případě patrně z lázeňského návrhu jednoznačně nevyplývá, že by se jednalo o závažnou operaci s výrazným omezením hybnosti či narušením pohybového stereotypu, a tedy ani, že je splněna podmínka pro poskytnutí komplexní lázeňské péče. Revizní lékař si toto potřebuje z rtg snímku, případně i z další dokumentace objasnit. Pokud by se např. jednalo o artroskopickou operaci menšího rozsahu, byla by k doléčení eventuelně plně dostačující ambulantní rehabilitační léčba.

 

Doporučující lékař může nechat pacientovi udělat pooperační snímek, pokud k tomu je medicínský důvod ve smyslu indikace komplexní lázeňské péče. Může také snímek neprovést a zdůvodnění poslat reviznímu lékaři. Ten poté lázeňský návrh vyhodnotí a rozhodne, zda byly splněny zákonné podmínky pro poskytnutí lázeňské léčby, a to ve formě péče příspěvkové, nebo komplexní. Může tedy buď schválit komplexní lázeňskou péči, nebo rozhodnout, že pacient má nárok na poskytnutí příspěvkové lázeňské péče, nebo návrh zamítnout.

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně