Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
11.leden 2012
Do kdy musím jako OSVČ odevzdat přehled o příjmech a výdajích za rok 2011 a zaplatit pojistné? Jsou za zpoždění sankce?

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

OSVČ je povinna odevzdat přehled o příjmech a výdajích nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání. Vzhledem k tomu, že 1. 5. připadá na nepracovní den, je dnem pro podání přehledu nejbližší následující pracovní den, tj. 2. 5. 2012.

 

 V případě, že OSVČ má daňového poradce, je datum pro podání přehledu za rok 2011 do dne 1. 7. 2012. OSVČ ale musí přímo nebo prostřednictvím svého daňového poradce tuto skutečnost sdělit do 30. 4. 2012 své zdravotní pojišťovně. Pro úplnost dodáváme, že OSVČ, které nemají povinnost podle zákona o daních z příjmů podávat daňové přiznání, mají povinnost přehled za rok 2011 své zdravotní pojišťovně předložit do 8. 4. 2012.

 

Při nepředložení přehledu o příjmech a výdajích OSVČ v zákonném termínu může zdravotní pojišťovna uložit pokutu až do výše 50 000 Kč. I když zákonná norma připouští okamžité sankcionování za nesplnění zákonem stanovené povinnosti, pojišťovna zpravidla osoby samostatně výdělečně činné vyzývá k předložení přehledu dopisem.

 

Doplatit rozdíl mezi zálohami a skutečnou výší pojistného je OSVČ povinna do osmi dnů ode dne ve kterém byl, popřípadě měl být podán přehled o příjmech a výdajích za rok 2011. Doplatí-li pojistné v pozdějším než zákonem stanoveném termínu, je počítána výše penále z prodlení v částce 0,05 % z dlužné částky za den prodlení.

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně