Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
30.prosinec 2011
Platí řidiči, kteří v opilosti zraní sebe či druhé, potom sami léčbu? Zdravotní následky dopravních nehod znamenají jistě nemalé částky, které by nebylo nutné vynaložit, kdyby tito řidiči neporušili zákon.

 

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Nárok zdravotní pojišťovny na náhradu škody vychází z ustanovení zákona o veřejném zdravotním pojištění, kde se říká, že příslušná zdravotní pojišťovna má právo na náhradu škody vůči třetím osobám, jestliže vynaložila náklady na péči hrazenou ze zdravotního pojištění v důsledku jejich zaviněného protiprávního jednání vůči osobám účastným zdravotního pojištění.

 

To znamená, že pokud si poškození zdraví způsobí pojištěnec sám, nedává zdravotním pojišťovnám zákon možnost vymáhat na něm tyto náklady. Opilí řidiči hradí tedy náklady léčby účastníků nehody, kterým způsobili svým protiprávním jednáním poškození zdraví. K tomu, aby byli povinni platit i svoji léčbu v případě svého úrazu pod vlivem alkoholu, by muselo dojít ke změně zákona.

 

Příslušnou informaci, na základě které může uplatnit právo na náhradu škody, zdravotní pojišťovna dostane na základě tzv. oznamovací povinnosti jednak od příslušného zdravotnického zařízení a jednak od orgánů činných v trestním řízení nebo od správního orgánu (např. Magistrát hl. m. Prahy).

 

Náhrada škody je jedním z příjmů naplňujících základní fond zdravotního pojištění dané pojišťovny, z něhož hradí zdravotní péči poskytnutou jejím pojištěncům. VZP uplatňuje nároky na náhradu škody ročně ve výši cca 300 a více milionů korun. Skutečný příjem z náhrad škody je samozřejmě vždy o trochu nižší, než vzniklé nároky – v roce 2006 činil bezmála 333 mil. Kč, v letech následujících cca 282 mil. Kč, 347 mil. Kč, 333 mil. Kč a v roce 2010 více než 286 mil. Kč.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně