Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
20.prosinec 2011
Je nutné speciální připojištění, když si chci u VZP sjednat k průkazu pojištěnce i cestovní pojištění na lyžování v zahraničí? Jak drahé by bylo pojištění pro takovou týdenní dovolenou v Rakousku?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Cestovní pojištění nenabízí Všeobecná zdravotní pojišťovna, ale její dceřiná společnost Pojišťovna VZP, a. s. (dále PVZP). Možnost sjednat si u ní cestovní pojištění k Evropskému průkazu zdravotního pojištění sice existuje, ale toto pojištění "Evropa" není vhodné pro jednorázové výjezdy. Jedná se o cestovní pojištění uzavírané na dobu neurčitou (zejména pro časté cesty do různých zemí Evropy), pojistné se platí ročně. Je nabízeno jako doplněk k českému průkazu EHIC a pojištěné osobě jsou uhrazeny náklady na spoluúčast v případech, kdy v cizině čerpá zdravotní péči z titulu držitele průkazu EHIC. Dále jsou pojištěny náklady na repatriaci a převoz, volitelně lze sjednat i pojištění zavazadel, úrazu a odpovědnosti za škody.

 

Pro turistický lyžařský pobyt v zemích Evropy je vhodné pojištění v rámci standardního cestovního pojištění. Speciální připojištění není nutné, jde-li o lyžování (sjezd i běžky) či jízdu na snowboardu na vyznačených sjezdovkách nebo trasách. Pouze pokud by šlo o rizikové sporty (třeba skoky nebo lety na lyžích apod.), je třeba si sjednat připojištění sportů, a to "Extrémní sporty". Pojistné je pak cca pětinásobkem pojistné sazby pro běžnou turistiku.

 

Cestovní pojištění nabízí PVZP v mnoha variantách, a to od pojištění léčebných výloh (jako základ pojištění) až po kompletní cestovní pojištění, které navíc zahrnuje pojištění odpovědnosti, úrazu, storna zájezdu, zásahu horské služby na Slovensku nebo pojištění osobních věcí. Pojištění léčebných výloh kryje nutnou a neodkladnou léčbu náhlých onemocnění, poruch zdraví nebo úrazů, pokrývá i jednoduché ošetření zubů a vztahuje se též na repatriaci nemocného či na případný převoz tělesných ostatků z ciziny do ČR. Pojistné za jeden den pojištění léčebných výloh činí 21 Kč za den. Základní limit pojistného plnění pojištění léčebných výloh činí 2 000 000 Kč (pro oblast Evropa), existuje ale možnost jeho navýšení až na 6 000 000 Kč.

 

Výhodné jsou pojišťovací balíčky, a to buď balíček OPTIMAL, zahrnující pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu v ceně 33 Kč na osobu a den, nebo balíček MINI, který se skládá z pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škodu v ceně 23 Kč na osobu a den (pro evropské země). Pojištění si lze sjednávat v různých variantách dle přání klienta, jak pro jednu osobu, tak i pro rodinu nebo skupinu. Součástí pojištění jsou vždy i služby renomované asistenční služby AXA ASSISTANCE, které jsou k dispozici 24 hodin denně v českém jazyce.

www.vzp.cz

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně