Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
30.listopad 2011
Jsem student vyšší odborné školy. Tuto školu studuji dálkovou formou. Současně se studiem podnikám. Je za mě plátcem pojistného stát? Musím jako OSVČ hradit zálohy na pojistné alespoň v zákonem stanovené minimální výši?

 

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

 

Stát hradí pojistné na zdravotní pojištění mj. za "nezaopatřené děti", tj. za děti do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravují na budoucí povolání. Podle zákona o státní sociální podpoře se za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání považuje studium na středních a vysokých školách v ČR s výjimkou dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činné nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

 

Studium na vyšších odborných školách (zapsaných do rejstříku škol a školských zařízení) je studiem na střední škole. Vzhledem k tomu, že jste při dálkovém studiu VOŠ současně výdělečně činný, nemůžete být považován za nezaopatřené dítě a není za vás plátcem pojistného stát. Platí pro vás proto zákonem stanovený minimální vyměřovací základ a musíte si jako OSVČ hradit zálohy na pojistném alespoň v minimální výši (po všechny měsíce roku 2011 jde o částku 1 670 Kč).

 

Pokud by šlo o denní formu středoškolského studia a vy byste souběžně podnikal, pak by za vás pojistné na zdravotní pojištění stát platil: Byl byste povinen hradit za sebe pojistné jako OSVČ, ovšem nemusel byste dodržet minimální vyměřovací základ OSVČ a platil byste tedy pojistné ze svého skutečného příjmu. Jestliže po úspěšném ukončení studia VOŠ budete pokračovat studiem na vysoké škole, stane se za vás (i když budete studovat dálkově a nadále současně podnikat) plátcem pojistného stát, a to až do věku 26 let.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně