Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
03.listopad 2011
Můj otec se nechal prakticky na ulici přeregistrovat od VZP k jiné pojišťovně. Měl by s tím problém, protože jeho zubař nemá s tou novou pojišťovnou smlouvu, takže by chtěl přeregistraci zrušit. Jaký je správný postup? Je vůbec taková přeregistrace platná?

 

Odpovídá Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Bohužel ano. I takto provedená přeregistrace platná je, jestliže pojištěnec podepíše příslušný formulář. Její zrušení je možné pouze, dokud tento právní úkon nenabude platnosti, a to je (podle platného znění zákona) vždy 1. den následujícího čtvrtletí, nyní tedy 1. leden 2012. Pokud provede pojištěnec registraci k jiné zdravotní pojišťovně a následně, ale ještě před uplynutím prvního dne kalendářního čtvrtletí si svoje rozhodnutí rozmyslí, musí zdravotní pojišťovny jeho volbu akceptovat. Po tomto termínu již podle zákona změnu zvrátit nelze, resp. právo na výběr pojišťovny je možno uplatnit znovu až po uplynutí 12 měsíců.

 

S vyřízením zrušení přeregistrace souvisí nutná administrativa, protože tento akt musí být nezpochybnitelný. Je nezbytné, aby váš otec doporučeně zaslal nebo jinak prokazatelně doručil zdravotní pojišťovně, kterou si původně nově zvolil, písemné vyjádření o zrušení své přeregistrace. Kopii tohoto písemného vyjádření pak předá zdravotní pojišťovně, u které chce zůstat pojištěn.

 

Druhým krokem bude návštěva nejbližšího pracoviště VZP. Zde podepíše formulář „Prohlášení pojištěnce“, čímž stvrdí, že k datu prvního dne kalendářního čtvrtletí se nebude hlásit k dalším zdravotním pojišťovnám. Přiloží kopii svého vyjádření, které předal zdravotní pojišťovně, u níž nechce být nově pojištěn, a doklad o jeho doručení, tzn. podací lístek nebo potvrzení převzetí apod. Nakonec nově vyplní a podepíše tiskopis „Přihláška a evidenční list pojištěnce“ – to je nutné pro vlastní realizaci platné registrace u zdravotní pojišťovny, u které chce zůstat pojištěn, tedy VZP.

 

www.vzp.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně