Zdrojem vitamínu A (retinolu) jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a
žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky,
zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby,
třešně. Je důležitý pro tvorbu zrakového
pigmentu, dále jako antioxidant, je
důležitý pro růst kostí a tvorbu hormonů. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, vysychání
rohovky, poruchám růst. Při jeho
nadbytku dochází k poruchám růstu kostí, průjmům, ledvinovým a žlučníkovým
kolikám
Vitamín
D (kalciferol) se tvoří za
normálních okolností v kůži působením slunečního záření, je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího
metabolismus vápníku a fosforu. Jeho nedostatek vede k rachitidě (porucha růstu
kostí) a dále k měknutí a lámání kostí. Při nadbytku vznikají ledvinné konkrementy,
dochází ke kalcifikaci ve svalech a
stěnách cév.
Vitamín
E (tokoferol) je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských
oříšcích, sóji, salátu a mase savců. Je důležitým antioxidantem, chrání buněčné membrány
před poškozením volnými radikály.
Jeho
nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či
nekróze jater, nadbytek zhoršuje vstřebávání vitamínu K . Je
přítomen především v listové zelenině.
Vitamín
K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále
v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní
stěny. Jeho nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k
životu ohrožujícímu krvácení. Souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po
menopauze. Nadbytek nezpůsobuje žádné zásadní zdravotní problémy (výjimkou je
vitamin K3 a jeho deriváty).
Vitamín
C (kyselina askorbová) je obsažen především v citrusovém ovoci,
bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, z
rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např.
citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája,
brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky. Je potřebný pro metabolismus
aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu
bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se
také na antioxidační obraně buňky. Nedostatek se projevuje menší pevností cévní
stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím
spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím,
zvýšenou únavou či žaludečními problémy.
Nadbytek
vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu. ( Vykouřením
1 cigarety se zničí 25 – 150 mg vitaminu C (doporučená denní dávka je 60
mg).
Vitamín
B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12) - zdrojem vitamínů skupiny B jsou kvasnice,
maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Jsou nezbytné pro správné fungování
metabolismu. Nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoc Beri-beri, nedostatek
vitaminu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních
koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na
světlo,
Nedostatek vitaminu B3 přináší ztrátu chuti k jídlu, špatné dýchání,
bolesti hlavy, závratě, záněty kůže.
Nedostatek vitaminu B5 se projevuje únavou, spavostí, zácpou, podrážděností, slabostí. Nedostatek vitaminu B6 je provázen
zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí a záněty sliznice
dutiny ústní. Nedostatek vitaminu B9 má za
následek anemii, poruchy růstu plodu, průjmy a střevní potíže a
nedostatek vitaminu B12 se
projevuje anémií, degenerací zadních míšních provazců a poruchami
chůze.
O
PROJEKTU ŽIJ ZDRAVĚ
Projekt
Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR, je celostátní edukační
kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném
celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva
a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst
+ více se hýbat = zdravě žít.
www.vzp.cz
www.amic.cz