Onkologie

Unikátní léčba sarkomu v Praze


Kategorie: Onkologické aktuality 
03.říjen 2011
V pátek 30. září 2011 v dopoledních hodinách byl poprvé v ČR léčen onkologický pacient se sarkomem (velmi zhoubný nádor) měkkých tkání pomocí tasonerminu (tzv. tumor nekrosis faktoru alfa 1) v rámci hypertermické perfúze končetiny („promývání“ končetiny při vyšší teplotě) na II. chirurgické klinice kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF UK v Praze. Jde o metodu, která se provádí pouze ve specializovaných centrech. Tímto počinem získává II. chirurgická klinika VFN a 1. LF UK statut specializovaného centra pro tuto léčbu onkologických onemocnění. Zákrok provedl profesor .Georg Taeger z univerzitní nemocnice v Essenu.

 

O provedené metodě za účasti prof. Taergera a předních českých odborníků proběhl rovněž seminář 30. 9. 2011 v posluchárně II. chirurgické kliniky kardiovaskulární chirurgie VFN a 1. LF UK v Praze.

 

Tasonermin (Beromun®), který byl použit při hyperermické perfúzi končetiny je cytokin patřící do skupiny tumor nekrotizujících faktorů alfa, mající cytotoxický i imunomodulační účinek. Toto léčivo bylo schváleno jako doplňující léčba chirurgického odstranění nádoru k prevenci či oddálení úplné amputace končetiny, či jako paliativní léčba u inoperabilních tumorů (v kombinaci s melphalanem).

 

Sarkomy měkkých tkání sice představují méně než 1 procento všech nádorových onemocnění, ovšem doposud byla jedinou léčebnou metodou totální amputace končetiny.

Při klinické studii u 260 pacientů s inoperabilním tumorem byla trvalá záchrana končetiny dosažena u 80 procent pacientů a zmenšení nádoru o více než 50 procent bylo pozorováno u 70 procent pacientů.

 

V ČR byl zhoubný nádor měkký tkání diagnostikován (v roce 2008) u více než 400 nemocných, téměř polovina tohoto počtu zemřela (SVOD). Sarkomy, velmi zhoubné nádory měkkých tkání postihují spíše mladší jedince, mladé dospělé a lidi v produktivním věku. Doposud je jediným řešením radikální odstranění nádoru, v případě končetiny pak její amputace.

 

 Nová metoda umožní operaci i v těch případech, kde primární odstranění nádoru nebylo pro jeho velikost nebo lokalizaci možné provést. V mnoha případech se touto léčbou předejde nutnosti amputace končetiny.

 

www.yourcomm.cz

Autor: zpracováno redakčně