Medicína

Konference MOZKY BUDOUCNOSTI


Kategorie: Aktuality 
29.červen 2011
Sdružení CEREBRUM uspořádalo dne 23. června 2011 v Poslanecké sněmovně ČR Mezinárodní konferenci MOZKY BUDOUCNOSTI – Vize v rehabilitaci a sociálním začleňování lidí po poškození mozku. Smyslem konference bylo nabídnout modely speciální péče a příklady ze zahraničí, které jsou funkční, úspěšné a aplikovatelné v ČR s výhledem do budoucnosti.

Konference se setkala s velkým zájmem odborníků z řad lékařů, psychologů, ergoterapeutů, fyzioterapeutů, logopedů a studentů, což doložila překvapující účast téměř dvou sta účastníků. Svou nevšední formou futuristické vizualizace, nabídla konference přítomným originální vhled do problematiky získaného poškození mozku a představila vize budoucnosti až roku 2030.

Po úvodním slovu MUDr. Jaroslava Krákory a poslance Rudolfa Chlada zahájil prim. MUDr.Pavel Maršálek první blok konference, ve kterém byly prezentovány výsledky dvouleté spolupráce s odborníky, v podobě návrhu modelu rehabilitace pro osoby s významnou disabilitou.

 Mgr. Tereza Žílová prezentovala doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče. S výsledky případové studie věnované ekonomickým nákladům péče seznámil účastníky konference Mgr. Tomáš Roubal. Z jednotlivých studií byl zřetelný nefungující systém koordinace celého rehabilitačního procesu těchto pacientů s následnými finančními náklady zatěžujícími celou společnost, zejména blízké osoby a rodiny pacientů.

 

Ve druhém bloku se přednášející přenesli v čase a to až do roku 2030. Předložené vize byly laděny značně pozitivním směrem. Předpokládaný vědecký a především pak i občanský a politický pokrok roku 2030 se promítl do lepších výsledků v péči o lidi se získaným poškozením mozku.

Prof. Martin Smrčka uvedl budoucí  vysokou úroveň neurochirurgie v oblasti poškození mozku umocněnou zejména díky technologickému pokroku a možnostem podpory neuroplasticity mozku.

 

Doc. Marcela Lippert-Gruner ve svém futuristickém příspěvku komplexní neurorehabilitaci datovaného do stejného roku řekla: „Ve 20. letech 21. století vnímám v České republice jako nejzásadnější  legislativní zakotvení fázového modelu komplexní neurorehabilitace pro pacienty jak s poškozením centrálního, tak periferního nervového systému.“

 

Úlohu a význam dlouhodobé péče v roce 2030 doc. MUDr. Iva Holmerová označila ve své prezentaci za podporu opravdového života osob po získaném poškození mozku. S osobní zkušeností se získaným poškození mozku, ale i s vizí budoucnosti se podělila rovněž Mgr. Lenka Marečková, pro kterou byl z pohledu člověka po poranění mozku zcela nejzásadnější rok 2015, kdy byla uzákoněna funkce koordinátora péče.

 

Příspěvek Ing. Adama Bohunčáka o využití virtuální techniky v rehabilitaci u osob s disabilitou byl především představením v roce 2011 ještě mladého oboru, který však bude v roce 2030 již samostatnou a nedílnou součástí rehabilitace osob po získaném poškození mozku. Ve třetím bloku se přednášející věnovali trendům v oblasti rehabilitace následků poškození mozku. Nové zkušenosti účastníci konference mohli čerpat zejména z příspěvků zahraničních odborníků. MSc. Steve Shears z organizace Headway UK představil doporučení jak komunikovat s člověkem po poranění mozku. Ve svém druhém příspěvku se zabýval rehabilitací kognitivních funkcí.

 MSc. Salvatore Giangrasso z kliniky v Palermu hovořil o rehabilitaci poruch chování a emocí. 

Poslední příspěvek Mgr. Ivany Šemberové byl  věnován rehabilitaci poruch komunikace.

 

Konference se konala pod záštitou MUDr. Jaroslava Krákory, místopředsedy Výboru pro zdravotnictví, doc. MUDr. Leoše Hegera, CSc., ministra zdravotnictví České republiky, a Dr. Ing. Jaromíra Drábka, ministra práce a sociálních věcí České republiky. Konference se uskutečnila díky podpoře ESF prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

 

Cerebrum - Sdružení osob po poranění mozku a jejich rodin je občanské sdružení, jehož posláním je přispívat k porozumění problematice poranění mozku, poskytovat informace a zejména podporovat občany, kteří utrpěli traumatické či jiné poškození mozku, nebo jejich rodinné příslušníky a pečující. Mezi hlavní cíle sdružení patří podpora rodin v podpůrných terapeutických programech, osvěta a zvyšování povědomí české veřejnosti o problematice poranění mozku a také prosazování systémových změn v organizaci péče na celostátní úrovni.  Dle TZ Sdružení Cerebrum

www.cerebrum2007.cz

 

Autor: zpracováno redakčně