Medicína

Asférické nitrooční čočky mění životy pacientů


Kategorie: Aktuality 
28.červen 2011
Převratnou novinkou v léčbě katarakty (šedý zákal), astigmatismu (nepravidelnost rohovky způsobující rozmazané nebo zkreslené vidění) a presbyopie (nutno použít na blízko čtecí brýle ve vyšším věku) je průlomová hydrofobní nitrooční čočka, která tyto zrakové vady u postiženého pacienta odstraní jedním ambulantně provedeným operačním zákrokem.

 

Refrakční centrum a oddělení jednodenní chirurgie Kliniky nemocí očních a optometrie Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (KNOO FNUSA)  je odborným  pracovištěm, které  využívá všech dostupných nejmodernějších diagnostických a léčebných postupů pro řešení očních vad. Disponuje  2 operačními sály, na kterých je možné odoperovat až 20 klientů denně, včetně časově náročnějších operačních zákroků, jako jsou operace sítnice nebo rohovky. Refrakční vady jsou odstraňovány pomocí laseru, novinkou je i zpevnění rohovky technikou zřetězení kolagenních vláken v rohovce u nemocných s vrozenou degenerací rohovky, u nemocných s  keratokonusem (vrozené progresivní ztenčení rohovky) je novou metodou tzv. crosslinking.

 

Podle slov přednosty kliniky MUDr. Svatopluka Synka jsou pacienti  operováni v době, kdy technologie nitroočních čoček zaznamenává výrazný pokrok. Operační zákrok (většinou se provádí do 14 dnů od první návštěvy centra) trvá jen pár minut na jednom oku. Provádí se v lokálním  znecitlivění a je minimálně bolestivý. Rekonvalescence je obvykle jen několik dní a pacient je znovu schopen vykonávat své každodenní činnosti či provozovat své koníčky bez omezení.

 

Pro výměnu vlastní, zakalené oční čočky pacienta centrum používá nejkvalitnější nitrooční čočky s nesmáčivým hydrofobním povrchem, ochranným žlutým filtrem a asférickou optikou.

Pacient nedostane nové oči, ale je mu navrácen zrak v plné kvalitě. Na rozdíl od dříve používaných monofokálních sférických čoček, které obnovily funkční vidění pouze na dálku, ale neodstranily optické vady očí, byl pacient i nadále nucen nosit brýle. Moderními čočkami je zlepšena kvalita a ostrost obrazu, a to i za zhoršených světelných podmínek, což má značný význam např. pro řidiče, dále v různých profesích či při sportovních aktivitách. Operace je ve FNUSA plně hrazena zdravotními pojišťovnami. 

 

„Kvalita života je dnes v souvislosti se zdravotnictvím skloňována snad ve všech pádech Refrakční centrum k této kvalitě života pacientů se zrakovými vadami výrazně přispívá, neboť péče se opírá  o odborníky, špičkovou techniku a precizní materiály“  uvádí Petr Koška, ředitel FNUSA.

 

Pracoviště spolupracuje s ostatními klinickými pracovišti v Brně, včetně ambulantních specialistů. Odborníci centra KNOO FNUSA jsou k dispozici po dobu 24 hodin sedm dní v týdnu, a to i pro případy, kdy se vyskytnou komplikace u pacientů ošetřených v privátních a jiných zařízeních.

Dle TZ  FN u Sv. Anny, Brno

 

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Má 31 odborných pracovišť, 964 lůžek, zaměstnává 2 740 lidí a v roce 2010 zde bylo hospitalizováno 27 632 pacientů. Její pracoviště jsou výukovými základnami LF MU. Plní vědeckovýzkumné úkoly, provádí klinická hodnocení léčiv a zdravotnických prostředků. Připravila unikátní projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA-ICRC).

www.fnusa.cz

 

Autor: zpracováno redakčně