Medicína

Webové stránky MZČR pro veřejnost!


Kategorie: Aktuality 
27.červen 2011
Krajské hygienické stanice kontrolují v průběhu letní sezóny, zhruba od května do září kvalitu vody na vybraných přírodních koupalištích (koupací místa ve volné přírodě) a v období letních prázdnin i hygienickou úroveň dětských táborů.

Data jsou trvale ukládána v hygienických registrech. Na základě vyhodnocování těchto dat pak hygienici rozhodují o opatřeních k ochraně zdraví. V případě koupacích vod především o jejich vhodnosti nebo nevhodnosti ke koupání. Svá rozhodnutí mohou prezentovat veřejnosti na úřední desce, v tisku, v rozhlase i v televizi a díky internetu i prostřednictvím webových stránek, k nimž může mít každý přístup i z pohodlí svého domova.

 

V současné době byla dokončena záslužná práce odborníků z krajských hygienických stanic (KHS) a techniků z Koordinačního střediska rezortních zdravotnických informačních systémů (KSRZIS) a pro veřejnost byly zprovozněny nové webové stránky www.koupacivody.czwww.taboryinfo.cz, kde jsou k dispozici aktuální informace o kvalitě koupacích vod v přírodních koupalištích na území celé České republiky, o místech konání a o hodnocení dětských letních táborů, prezentované v digitální mapě.

 

Legenda je jednoduchá: při kliknutí na polohu vyznačeného koupacího místa se zobrazí roletka se základními informacemi o názvu místa a kvalitě vody, rozlišené pomocí barevných „smajlíků“ do pěti kvalitativních úrovní. Dále je zde datum posledního odběru vody k analýze spolu s doplňkovými informacemi o vybavení místa (stravování, WC, vybavení pro děti apod.). Obdobně jsou presentovány informace o táborech (místo konání, provozovatel, zásobování pitnou vodou, způsob stravování, datum poslední kontroly).

 

Na stránkách lze nalézt i odkazy na další důležité webové stránky, vztahující se ke koupacím vodám a k táborům. Všem zájemcům o koupání ve volné přírodě a o dětské letní tábory lze doporučit, aby tyto stránky navštívili.

 

www.mzcr.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně