Medicína

Česká republika se připojila k aktivitě „Čistá péče je bezpečnější“


Kategorie: Aktuality 
24.červen 2011
Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo na období červen 2011 až duben 2012 dva nové resortní bezpečnostní cíle. Patří mezi ně bezpečná komunikace mezi osobami poskytujícími zdravotní péči a bezpečné předávání pacientů mezi pracovišti s různou intenzitou péče. Při této příležitosti se Česká republika oficiálně přihlásila k iniciativě Světové zdravotnické organizace (WHO) „Čistá péče je bezpečnější“ a zařadila se tak mezi 2/3 vyspělých členských zemí WHO, které příslib podpory v oblasti kontroly infekcí spojených se zdravotní péčí již podepsaly.

Pravidelné vyhlašování a plnění resortních bezpečnostních cílů považuje ministerstvo zdravotnictví za zásadní systematické preventivní opatření, jehož cílem je poskytovat ve zdravotnických zařízeních bezpečnou péči – tedy péči s minimalizovaným množstvím potenciálních omylů.

 

 Mezi cíle patří bezpečná identifikace pacientů; bezpečnost při používání rizikových léčiv; prevence záměny pacienta, výkonu a strany při chirurgických výkonech; prevence pádů pacientů a zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování zdravotní péče.

 

 Cíle jsou vyhlašovány od roku 2010 a jsou závazné pro přímo řízené organizace ministerstva a doporučující pro ostatní zdravotnická zařízení. Ministr zdravotnictví upozornil, že všechny organizace přímo řízené ministerstvem zdravotnictví úkol splnily a Resortní bezpečnostní cíle vyhlášené v roce 2010 se již zavedly.

 

Pro další období ministerstvo zařadilo další dva cíle a zároveň se připojilo k iniciativě WHO, tj.  k celosvětovému snížení výskytu infekcí spojených se zdravotní péčí. MZ ČR bude prosazovat nejvyšší standardy praxe a chování, jež povedou ke snižování rizika infekcí spojených se zdravotní péčí.

 

 Ministerstvo zdravotnictví zavádí systémová opatření, která postupně povedou k zajištění vyšší bezpečnosti pacientů i kvalitě poskytované zdravotní péče. Jedním z  opatření je i vyhlášení resortních bezpečnostních cílů v rizikových oblastech, které jsou součástí Akčního plánu kvality a bezpečnosti zdravotní péče na období 2010–2012. Ten vedení ministerstva schválilo v březnu 2010. Státní zdravotní ústav patří například rovněž  mezi instituce, které se významně podílejí na podpoře prosazování nejvyšších standardů praxe a chování v rámci péče o pacienta.

 

Světová zdravotnická organizace se v rámci programu bezpečí pacienta dlouhodobě věnuje oblasti kontroly infekcí ve zdravotnické péči, které znamenají nejen ekonomickou zátěž, ale mají často i závažný dopad na pacienty.

 

MUDr. Alena Šteflová, ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace proto přivítala aktivitu ministerstva zdravotnictví. Upozornila na TK na MZ ČR dne 23. 6. 2011, pořádané k tomuto tématu,  že se Česká republika tímto připojuje k dalším vyspělým členským zemím WHO, které spolupracují a využívají zkušenosti na mezinárodní úrovni.

 

TZ_Podepsání_prohlášení_WHO (DOC, 61Kb)

www.mzcr.cz

 

Autor: zpracováno redakčně