Medicína

O poruchách v sexuální sféře je nutné hovořit s odborníky


Kategorie: Aktuality 
23.červen 2011
Podle odhadů trpí poruchou erekce v České republice 500 až 800 tisíc mužů. Pouhá desetina z nich však vyhledá odbornou pomoc. Přitom odborníci mohou pomocí současných léčebných postupů obnovit až 95 % ztracených erekcí. Poruchy erekce lze léčit a předcházet jim pravidelnými preventivními prohlídkami u praktického lékaře. Sexuologové společně s praktickými lékaři nyní vytvořili návod, jak s muži o tomto problému šetrně mluvit a odhalit jeho příčinu, jak zaznělo na TK 20. 6. 2011 z úst odborníků v Praze.

Mužská erekce je v českých podmínkách tabuizované téma. I proto se muži se svým problémem jen zřídka svěřují svému okolí. Ostych a neochota mluvit o nedostatcích v sexuálním životě však může mít řadu negativních dopadů na fyzickou i psychickou stránku jedince.

 

Nezastupitelnou roli při odhalování erektilní dysfunkce hraje především praktický lékař, který lépe zná své pacienty a  bývá mezi ním a jimi vytvořený důvěrnější vztah. Během preventivních prohlídek může praktický lékař  mj. promluvit s pacientem také o problémech s erekcí a odhalit její zdravotní příčiny.

 

Příčinou erektilní dysfunkce mohou být například kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovka, jak již bylo i na našich stránkách k této problematice opakovaně upozorňováno. Novinkou je, že v současné době má praktický lékař k dispozici také otázky a návod, jak s muži o tomto choulostivém tématu šetrně hovořit.

 

:

 

Návod pro praktické lékaře vznikl ve spolupráci odborníků ze Sexuologické společnosti ČLS JEP a Společnosti pro všeobecné lékařství ČLS JEP. Cílem těchto doporučovaných rozhovorů je získat od pacienta ohleduplným způsobem více informací o jeho sexuálním životě, vyhodnotit zjištěné údaje a nabídnout mu vhodné řešení.

Díky správně položeným otázkám může praktický lékař pomoci svému pacientovi ke spokojenějšímu sexuálnímu životu a zároveň včas odhalit některé ze závažných onemocnění.

 Do řešení problému s erekcí je důležité zapojit i partnerku. Ženy mají aktivnější přístup nejen ke svému zdraví, ale také zdraví celé rodiny a partnera.

Muži mají nyní k dispozici také cenově dostupnější léčbu těchto poruch, což některé z nich může rovněž motivovat k užší spolupráci jak s praktickým lékařem, tak s urologem nebo sexuologem!.

Návod pro praktické lékaře obsahuje sedm doporučených otázek, které mohou odborníci položit svým pacientům, aby odhalili možnou erektilní dysfunkci:

1.       Máte zkušenost s nedostatečnou erekcí?

2.       Je erekce dostatečná k proniknutí do pochvy partnerky?

3.       Jak často se tyto problémy vyskytují?

4.       Jak dlouho obtíže trvají?

5.       Je problematické dosažení erekce, nebo její udržení do vyvrcholení?

6.       Všiml jste si, co problémy zhoršuje, nebo zlepšuje?

7.       Jak často se objevují ranní erekce?

 

www.sinuhet-pa.cz

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně