Medicína

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
22.červen 2011
Jaké preventivní programy ohledně rakoviny u nás existují? Uvažuje VZP o tom, že by začala hradit screening rakoviny prostaty, podobně jako je tomu například u rakoviny prsu?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

V ČR existují tři organizované programy screeningu zhoubných nádorů – screening nádorů prsu prostřednictvím mamografie, screening nádorů tlustého střeva a konečníku prostřednictvím testu na okultní krvácení do stolice nebo screeningové kolonoskopie a screening nádorů děložního hrdla prostřednictvím cytologického vyšetření stěru z děložního hrdla. Tyto screeningové programy jsou založeny na rozsáhlých vědeckých důkazech, probíhají na doporučení Rady EU a jsou také v ČR legislativně ošetřeny, včetně akreditace pracovišť, která se na nich podílejí.

 

Ohledně karcinomu prostaty stále probíhají ve světě studie týkající se možnosti zavedení plošného screeningu prostřednictvím krevního testu – stanovení tzv. prostatického antigenu (PSA). Pravidelný screening rakoviny prostaty na základě vyšetření PSA v krvi zatím ale nikde není prováděn. Důvodem je mj. skutečnost, že se nedospělo k potvrzení jeho jednoznačných výhod. Test není ani příliš přesný, protože hodnota PSA v krvi je ovlivněna nejen rakovinou, ale i např. benigním zbytněním prostaty či infekcí močových cest. Pokud však vznikne jakékoliv podezření, je to další diagnostická možnost.

 

V případě karcinomu prostaty se k diagnostice jako základ používá vyšetření prostaty pohmatem přes konečník (per rektum) a zmíněné vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) z krve. Tato vyšetření může zajistit jak praktický lékař, tak internista či urolog. Při podezření na karcinom prostaty a nutnosti dalších vyšetření pacient podstoupí zobrazení prostaty ultrazvukem přes konečník, biopsii prostaty (odběr vzorků tkáně prostaty), další možností je počítačová tomografie (CT), magnetická rezonance nebo scintigrafie. Všechna tato vyšetření jsou samozřejmě hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

 

Velký význam pro prevenci rakoviny prostaty má dostatečná informovanost pacientů a systém preventivních prohlídek, které na problémy s prostatou mohou upozornit včas. Zejména muži z rodin, kde se nemoc vyskytla, by si měli nechat prostatu pravidelně vyšetřovat. Vyšetření per rektum, kterým se prostata diagnostikuje, je součástí standardní preventivní prohlídky u praktického lékaře, stejně jako onkologická prevence a zhodnocení onkologických rizik (včetně vyšetření varlat u mužů při pozitivní rodinné anamnéze nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů). Je na rozhodnutí klienta, aby tuto možnost náležitě využil.

 

 Preventivní prohlídka se provádí a z veřejného zdravotního pojištění hradí jedenkrát za dva roky. Je ale důležité, aby muži obecně vůbec byli schopni mluvit o svých problémech s lékařem a také to, aby neprodleně navštívili svého lékaře, pokud mají obtíže při močení.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně