Medicína

Každého Čecha potrápí rýma průměrně alespoň třikrát do roka


Kategorie: Nemoc a zdraví 
20.červen 2011
Češi mají rýmu minimálně třikrát do roka, a to i v létě v důsledku klimatizací nebo přehnaného větrání, jak ukázal cílený průzkum mezi 339 pacienty, který v květnu a červnu 2011 realizovali u svých čtenářů pracovníci portálu Ordinace.cz. Při průvanu a klimatizaci ovšem mnoho těch, kteří jsou na tyto situace citliví, žádné nosní kapky ani spreje po ruce nemívá – ty si většinou obstará až v případě nutnosti nebo potřeby. Většina požaduje hlavně rychlou úlevu od ucpaného nosu. Rýma patří k onemocněním, které se zvládá samoléčbou, proto některé odpovědi nebyly bez zajímavosti!

Průzkum sledoval, jaký příznak rýmy nejvíc obtěžuje. Většina respondentů udávala shodně ucpaný nos a ztížené dýchání – za nejhorší obtíže je označilo více než 50 % dotázaných.  Jeden z čtenářů uvedl  průvan jako příčinu silné angíny a další uvedl studený vzduch z klimatizace  jako příčinu „škrábání v krku“. Typicky letní radovánky, končící prochlazením –  mokré plavky, příliš ledu v nápojích nebo velký kopec zmrzliny - uvedla jako příčinu vzniku rýmy asi stovka dotazovaných.

Při rýmě jsou základní hygienickou  pomůckou kapesníky.  Dotaz byl proto rovněž  směrován na typ kapesníků  (papírové/látkové) a zdůvodnění  přednosti při použití. Výzkum ukázal, že převažuje kombinace obou typů. Příznivci papírových uvedli  výhody: „Nemusí se prát, jsou hygieničtější.“

 Konzervativnější příznivci klasiky upozorňovali na  výhody textilních kapesníků,  na možnosti  opakovaného použití po vyprání, žádné znečištěné papírky odhazované do košů.  Lakonické shrnutí jednoho z respondentů: „Papír je pohotovostní a rychlejší řešení, ale při pořádné rýmě je na nic, to je pak i dětská plenka malá,“  nepotřebovalo komentáře.

Respondenti potvrdili i staré známé pořekadlo o tom, že rýma trvá obvykle týden (odborníci rozvádějí - s léčením, bez léčení sedm dnů!!).  Jen není jasné, zda je myšlen týden pracovní či kalendářní, protože v 53 % nemocných se rýmy zbaví do 5 dnů a 31 % musí vydržet sedm dní. 

Většina postižených rýmou (i alergickou) se snaží příznaky potlačovat a udržovat je na společensky únosné míře. Využívá se široká nabídka trhu. Při výběru přípravků – většinou nosních kapek – ať už ve spreji nebo v klasické kapkové formě může pomoci lékárník nebo vlastní zkušenost. Podle průzkumu pravidelně používá 33 % dotázaných takový přípravek, který jim zcela vyhovuje a proto ho opakovaně používají.

Někteří dotázaní  stále hledají ten pravý přípravek, jehož výběr se řídí rychlostí pocitu uvolněného nosu a dýchání. Informaci o účinnosti a šetrnosti k organismu respondenti hledají v příbalové informaci (více než 70 % ).

22 % hledá hlavně informace o dávkování – proto nepřekvapí, že 74 % lidí správně uvedlo, že i lékem na rýmu se lze předávkovat. Asi polovina dotázaných používá nosní spreje či kapky jen na noc k uvolnění dýchání a pro klidný spánek. 83 lidí uvedlo, že nosní sprej ani kapky proti rýmě nikdy nepoužívají.

www.ordinace.cz

www.pearshealthcyber.cz

Autor: zpracováno redakčně