Medicína

Bývalí klienti ZP Média již mají průkazy VZP


Kategorie: Aktuality 
09.červen 2011
Dle TZ Mgr. Jiřího Roda, tiskového mluvčího VZP ze 7. června 2011 mají po převzetí zaniklé zdravotní pojišťovny Média již všichni její bývalí klienti.již nové průkazy pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jsou tak vybaveni modrým Evropským průkazem zdravotního pojištění VZP (EHIC). Průkazy předchozí zdravotní pojišťovny by již neměli používat.

Pokud přesto některý bývalý klient pojišťovny Média doposud průkaz VZP neobdržel, je to s největší pravděpodobností způsobeno chybnou adresou, kterou může opravit na libovolném klientském pracovišti VZP. V případě ztráty průkazu, jeho zničení, nebo v případě změny údajů uvedených na průkaze může pojištěnec ihned obdržet papírový doklad - Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění, platný nejen v České republice, ale i v rámci EU. Plastový průkaz je pak pojištěnci následně doručen na jeho adresu, nebo je možné zvolit jeho předání na klientském pracovišti pojišťovny.

 

Od roku 2004 bylo pojištěncům VZP vydáno již 15 milionů nových plastových Evropských průkazů zdravotního pojištění. Ty nahradily v souvislosti se vstupem ČR do EU staré papírové průkazy. První byly pojištěncům VZP vydány na začátku srpna roku 2004 a v polovině května 2005 byla dokončena náročná plošná výměna průkazů všech pojištěnců VZP.

 

Výměna průkazů přinesla tehdy unikátní sjednocení „národního průkazu“ s průkazem EHIC, které je považováno v rámci EU za příkladný krok v přístupu k péči o pojištěnce. Mnohé státy EU dodnes mají průkazy dva. Sjednocení v ČR navrhla právě VZP a prosadila tento záměr s podporou Centra mezistátních úhrad (CMÚ) pro celou Českou republiku. Všichni účastníci českého veřejného zdravotního pojištění tak mají jako druhou stranu svého průkazu pojištěnce průkaz evropský.

 

Bez větší pozornosti proběhla v letech 2009 a 2010 další náročná plošná výměna průkazů pojištěnců VZP po ukončení pětileté platnosti průkazů z let 2004/5. Obě rozsáhlé akce (2004 i 2009) přispěly kromě samotné služby klientům i k významnému zkvalitnění registru pojištěnců VZP. Mnoho postupů použitých při výměně považujeme dnes za samozřejmé, ve skutečnosti právě VZP prosadila jednoduchý způsob rozesílání a velmi levný a přitom kvalitní proces výroby a distribuce průkazů.

 

Díky průkazům EHIC byly vybudovány i elektronické služby, např. je možné zjistit elektronicky přes číslo průkazu jeho platnost a tím ověřit i nárok pojištěnce na poskytnutí zdravotní péče. Tuto službu poskytuje pojišťovna mnoha způsoby, na Portále VZP ČR a B2B kanálem pro naše smluvní zdravotnická zařízení, v rámci projektu EU NETC@RDS pro spolupracující instituce v 16 zemích EU, nebo na webových stránkách www.vzp.cz/EHIC.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně