Medicína

Páté výročí pražského Centra fotonické medicíny ve znamení nové léčby


Kategorie: Aktuality 
08.červen 2011
Centrum fotonické medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze slaví pět let od svého založení na jaře v roce 2006. Jedná se o unikátní oddělení v rámci celé střední Evropy. Počet podobných výzkumných pracovišť ve světě se počítá na jednotky. Pracují zde pod vedením doc. MUDr. Romana Šmuclera, Csc. lékaři různých odborností – v případě pražského Centra fotonické medicíny jsou to dermatologové, stomatologové, obličejoví a čelistní chirurgové, chirurgové a otorinolaryngologové. Nejen, že společně využívají nákladné technologie, ale zároveň si předávají své zkušenosti z léčby různých onemocnění. Tento mezioborový přesah znalostí stojí za celou řadou nových léčebných možností. Pracoviště poskytuje nejnovější postupy v oblasti fotodynamické terapie. Velice úspěšnému výročí Centra fotonické medicíny, seznámení s jeho činností i plány do budoucna byla věnována TK 7. června 2011 za přítomnosti děkana 1. LF UK, ředitelky VFN, odborníků centra i zástupců spolupracujících pracovišť.

 

Centrum fotonické medicíny od samého začátku spolupracuje s mezinárodními pracovišti, zejména v USA a Velké Británii. Jeho lékaři se účastní významných akcí, konferencí a kongresů. Centrum obdrželo i cenu ministra zdravotnictví za medicínský výzkum. Jedinečné výzkumné pracoviště přineslo za 5 let své existence dosud nedostupné metody léčení a pokrok v terapii některých nádorových onemocnění - zejména hlavy, krku a kůže. Centrum spolupracuje s řadou špičkových světových univerzit, českými vysokými školami i s Akademií věd ČR. Pomáhá také vyvíjet přístroje českému průmyslu.

 

V posledních letech je hlavní náplní výzkumu Centra fotonické medicíny fotodynamická terapie. Centrum přispělo ke schválení této metody v rámci celoevropské dermatologie významným podílem na řadě klinických studií - zejména uvedením vlastní modifikace léčby jedné z vážných forem basocelulárního karcinomu. (Terapie laserem se stala u některých forem kožní rakoviny léčbou první volby ). Jiným směrem výzkumu je léčení cévních anomálií u dětí, či včasná detekce zhoubných novotvarů.

 

Toto výzkumné pracoviště slouží široké veřejnosti. Léčba většiny pacientů je hrazena ze zdravotního pojištění, zejména v případě onemocnění zhoubným či nezhoubným nádorem. Například dermatologové však poskytují i celou řadu estetických ošetření za úhradu. Nejen, že to zlepšuje finanční situaci nemocnice, ale pro pacienty je mnoho ošetření cenově přijatelnější než v soukromých zařízeních.

 

V současné době, na začátku šestého roku svého působení, zavedlo Centrum fotonické medicíny v onkologii hlavy a krku jako první v České republice systémovou fotodynamickou terapii přípravkem Foscan (původně určen jen pro paliativní  léčbu).

 

Při této terapii je pacientovi nitrožilně podána látka a po třech dnech, kdy je její koncentrace vyšší v nádorových tkáních, po ozáření světlem (či už z plochy nebo vláknem zavedeným pomocí ultrazvuku do nádoru), dojde jak k přesnému diagnostikování rozsahu nádoru, tak k jeho eliminaci. Většinou se nádor odloučí během několika týdnů a rána se zahojí. 

 

Jedná se o alternativní chirurgickou metodu, která se využívá u obtížně identifikovatelných nádorů (z hlediska rozsahu - chirurg nevidí hranice procesu). Nepostradatelná je také u paliativní léčby, kde celkový zdravotní stav pacienta neumožňuje radikální výkon nebo po něm hrozí riziko výrazného snížení kvality života. Zatím se využívá u nádorů hlavy a krku. Centrum fotonické medicíny dále pracuje na využití tohoto postupu i v jiných částech těla. Cílem je tuto léčbu nejen rozšířit, ale rovněž provádět tak, aby šlo o metodu široce využitelnou a zároveň cenově dostupnou.

 

Český průmysl potřebuje inovativní výrobky, Centrum fotonické medicíny se proto spolu s ústavy AV ČR rozhodlo založit společný projekt k vývoji potenciálních výrobků. Fotonika patří mezi nejinovativnější odvětví s vysokou přidanou hodnotou.

 

www.1lf.cuni.cz

www.vfn.cz

 

Autor: zpracováno redakčně