Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
08.červen 2011
Mám brýle na blízko, 2 dioptrie. Potřebovala bych mít jedny na čtení doma a jedny v práci, ale prý mám nárok na druhé až po třech letech. Ani druhá skla pojišťovna neplatí, kdybych si je nechala vsadit do starých obrouček? Chtěla bych jen obyčejná, ne plasty. Kolik by mě samotnou skla stála?

 

Odpovídá  Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Zdravotní pojišťovna hradí pojištěncům od 15 let kompletní brýle, tj. obroučky a čočky, jednou za tři roky. Mimo tuto tzv. směrnou dobu užití má pacient nárok na předpis a úhradu brýlových čoček vždy při změně dioptrií (korekce oka). Brýlové čočky v základním provedení zdravotní pojišťovna hradí plně, na obroučky přispívá částkou 150 Kč. Na nadstandardní brýlové čočky stejně jako na dražší obroučky musí pacient doplácet. Pokud však požaduje základní provedení brýlí odpovídající předpisu na poukazu, bez jakéhokoliv doplatku, je smluvní oční optika povinna mu takovéto brýle zhotovit.

 

Nárok na dvoje kompletní brýle má pacient při refrakční vadě od +/- 3 D do dálky. Tedy brýlové čočky i brýlové obruby 2x. Nárok na druhé brýle na čtení skutečně nemáte, další vám mohou být předepsány až po třech letech. A proč se předpis a úhrada dvojích brýlí vztahují jen na brýle na dálku, nikoli na blízko? Důvodem je ochrana pacienta před případnými úrazy, pokud by došlo k poškození jedněch brýlí a on by neměl náhradní. Takové riziko u brýlí na blízko nehrozí.

 

Cena brýlových čoček v základním provedení ale není vysoká. Orientační cena poukazu vykázaná k úhradě pojišťovně při vámi udaných hodnotách je cca 250 Kč, za jednu brýlovou čočku sférickou silikátovou (nikoliv plast) do +- 3 dioptrií pojišťovna uhradí částku 52 Kč.

 

V této ceně je zahrnuta i přirážka pro očního optika týkající se zabroušení do obruby. Pokud tedy budete žádat výměnu brýlových čoček do staré obruby, bez předpisu lékaře, zaplatíte cenu čoček výše uvedenou plus částku, kterou si oční optici u samoplátců účtují v rámci ochrany, pro případ poškození obruby při výměně čoček. Oční optik je totiž v tomto případě povinen poškozenou obrubu klientovi nahradit.

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně