Medicína

Doba platnosti receptů


Kategorie: Aktuality 
07.červen 2011
Na základě upozornění í Mgr. Jiřího Roda, tiskového mluvčího VZP ČR uvádíme dobu platnosti receptů, kterou určuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. Doba platnosti receptů se na dnešních 1, 5 a 14 dnů prodloužila z dřívějších 1, 3 a 7 dnů vyhláškou č. 54/2008, o způsobu předepisování léčivých přípravků, údajích uváděných na lékařském předpisu a o pravidlech používání lékařských předpisů, která nabyla účinnosti 25. února 2008. Původní text byl uveden v dubnu 2007, nyní je neplatný. http://www.medicina.cz/verejne/clanek.dss?s_id=7203&s_rub=353&s_sv=1&s_ts=40697,4121643519

Správné údaje jsou následující: Nejkratší dobu platí recept vystavený pohotovostní službou včetně stomatologické – nejdéle jeden kalendářní den následující po dnu jeho vystavení.

 

Recept na antibiotika a antimikrobiální chemoterapeutika platí pět kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu (pokud nejde o léčivé přípravky na místní použití). Recept na ostatní léčivé přípravky platí čtrnáct kalendářních dnů počínaje dnem vystavení receptu. Lékař však může na receptu uvést i jinou dobu platnosti (například 1 měsíc atd.).

 

Recept s předepsanými léčivými přípravky, jejichž výdej se má opakovat, platí počínaje dnem jeho vystavení 6 měsíců, nestanoví-li předepisující lékař jinak, nejdéle však 1 rok. Lékař musí uvést na receptu datum vystavení, pokyn k opakování výdeje a číslicí i slovy údaj o celkovém počtu výdejů.

 

Bez těchto údajů není opakování výdeje možné. Lékárník vyznačí každý výdej na receptu razítkem.

Není-li v lékárně k dispozici předepsaný počet balení nebo jestliže jsou na receptu předepsány dva druhy léčivých přípravků, z nich některý není k dispozici a ani nemůže být urychleně obstarán, vystaví lékárník na chybějící léčivý přípravek výpis z receptu.

 

 Na výpis z receptu se vztahuje stejné ustanovení o době platnosti jako na původní recept. Doba platnosti výpisu se počítá ode dne vystavení výpisu, čímž se vlastně prodlouží platnost původního předpisu. Výpis musí být samozřejmě pořízen v době platnosti původního receptu.

 

 

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně