Medicína

Světový den bez tabáku v Parlamentu ČR


Kategorie: Kouření 
02.červen 2011
Na tiskové konferenci i na následném semináři v Parlamentu ČR 31. května 2011 tj. v den Světového dne bez tabáku, byly prezentovány aktuální statistiky následků kouření, dále petice za zákaz kouření v restauracích i důvody, proč by měla Česká republika konečně ratifikovat Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku a podporovat léčbu závislosti na tabáku.

Kouření letos zabije nejméně pět milionů lidí na celém světě a ukrátí jim tak život průměrně o patnáct let. I to je důvod, proč 172 států ratifikovalo Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku (FCTC) iniciovanou Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Úmluva shrnuje nutná pravidla ke zmírnění zdravotních dopadů kouření. Mimo jiné nabádá státy k zavedení opatření omezujících kouření ve veřejných prostorách či k pomoci lidem ukončit závislost na tabáku. Jako jediná ze zemí EU Česká republika zatím úmluvu nepodepsala! . A to ani při skutečnosti, která upozorňuje, že i u nás umírá kolem tisíce lidí ročně na následky pasivního kouření. Přitom  efektivní léčba závislosti by zachránila v příštích dvaceti letech až dva a půl tisíce životů.

 

Během posledních let (1997 až 2009) se sice počet kuřáků udržuje na stále stejných číslech, bohužel však nestoupá počet kuřáků, kteří chtějí s kouřením skončit.  Alarmující je vysoký podíl kuřáků mezi adolescenty - denně kouří čtvrtina z nich. Všechna tato fakta jsou podle ministra zdravotnictví doc. MUDr. Leoše Hegera, CSc.,  důvodem pro zintenzivnění aktivit v oblasti kontroly tabáku v České republice. Užívání tabáku nemá negativní dopad jen na zdraví, ale nepříznivě se odráží i na státní ekonomice, a to zejména kvůli zvýšeným výdajům zdravotnictví při péči o častěji nemocné kuřáky, souvisejícím sociálním výdajům, škodám plynoucím z nižší produktivity práce atd. Např. podle studie Státního zdravotního ústavu v Praze činily celonárodní náklady na nemocniční léčení nemocí, které v roce 2002 způsobilo kouření, přibližně 6,14 miliardy Kč.

 

Účinná léčba by následujících dvaceti letech snížila počet úmrtí v souvislosti s kouřením až o 2 500 případů. Podpora efektivní intervence při odvykání kouření by uspořila i náklady zdravotního systému, neboť prostředky vynaložené na léčbu přidružených onemocnění způsobených kouřením nejsou vůbec zanedbatelné, pohybují se mezi 20 a 170 tisíci ročně.

 

Dle vyjádření doc. MUDr. Evy Králíkové, CSc., z  Referenčního centra pro závislé na tabáku, III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze, závislost na tabáku patří mezi samostatné nemoci - diagnóza F 17. Přestat kouřit bez pomoci dokáže jen málo kuřáků, je to opravdu silná závislost. Léčba několikanásobně zvyšuje úspěšnost skoncování se závislostí a měla by být dostupná všem kuřákům v rámci zdravotních systémů. Je navíc jednou z ekonomicky nejvýhodnějších intervencí v medicíně. Přes tyto argumenty je zatím léčba závislosti na tabáku z veřejného zdravotního pojištění hrazena jen minimálně, léky nejsou hrazeny vůbec.

 

S tím, aby na veřejnosti včetně restaurací měli kuřáci zakázáno zamořovat vzduch, souhlasí již víc než 117 000 lidí, kteří petici na internetu podepsali. Vyslyší ale čeští politici jejich názor?

 

„Chceme dosáhnout toho, aby zmizely zakouřené prostory, kde menšina předepisuje většině, jaký vzduch bude dýchat,“ uvádí se v petici Stop kouření. „Chceme, aby poslanci také trochu poslouchali hlasy svých voličů, proto volíme tuto demonstrativní formu,“ uvedl jeden z organizátorů petice Lukáš Nádvorník. A pokračoval: „Pokud svůj názor vyjádří skoro 120 tisíc lidí, poslanci to snad alespoň zaregistrují a budou se muset problému věnovat.“ Petici bylo možné podepsat i na tiskové konferenci a organizátoři ji během semináře předali  představitelům vlády a parlamentu.

 

Naše politiky – nejenom veřejnost! by měl donutit k zamyšlení i letošní 31. květen -  Světový den bez tabáku, který chce podpořit ratifikaci a dodržování Rámcové úmluvy o kontrole tabáku. „Rámcová úmluva o kontrole tabáku (FCTC WHO) má již 172 smluvních stran. Česká republika mezi nimi není a je již dlouhou dobou jedinou zemí v Evropské Unii, kde ratifikační proces nebyl dosud dokončen,“ upozornila znovu MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., z Kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) v ČR. Úlohou parlamentního semináře konaného u příležitosti Světového dne bez tabáku bylo znovu upozornit na závažné důsledky tabákové epidemie a nutnost ratifikace Rámcové úmluvy o kontrole tabáku, která je předním světovým nástrojem kontroly tabáku.

 

Závažné údaje  o současném stavu : v České republice se odhaduje počet kuřáků na více než 2,5 miliónu.

Ve věku kolem 15–18 let kouří více dívek než stejně starých chlapců.

Průměrný věk při zapálení první cigarety je v ČR kolem 10-12 let.

Roční spotřebou cigaret se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě, společně s Polskem, Maďarskem a Ruskem.

V České republice je kouření příčinou zhruba 18 000 předčasných úmrtí ročně, to je 50 úmrtí denně. Tito kuřáci ztrácejí průměrně 15 let života ve srovnání s délkou života v případě, že by nekouřili. Umírají především na nádorová onemocnění (8 000 úmrtí včetně 5 000 úmrtí na rakovinu plic), na nemoci srdce a cév (7 000 úmrtí) a nemoci dýchacího ústrojí (2 000 úmrtí) – především CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). Zbývajících tisíc úmrtí připadá na několik dalších desítek nemocí, kouření totiž ovlivňuje celé tělo.

 

Seminář „SVĚTOVÝ DEN BEZ TABÁKU V ČESKÉ REPUBLICE ANO, ČI NE?“ pod záštitou poslanců PS PČR Mgr. Petra Gazdíka a MUDr. Borise Šťastného pořádala v PSP ČR kancelář Světové zdravotnické organizace v ČR a Společnost pro léčbu závislosti na tabáku.

 

www.pearshealthcyber.com