Medicína

Kouření a neplodnost


Kategorie: Kouření 
01.červen 2011
Dle TZ z 30. května 2011 až 27 % kuřáků se potýká ve středním nebo vyšším věku se závažnými poruchami erekce. Dlouhodobé kouření jim může způsobit i impotenci. Nikotin obsažený v cigaretách kromě reprodukčních orgánů poškozuje i další orgány, nejčastěji plíce. Dlouholetým kuřákům kromě rakoviny plic hrozí chronická obstrukční plicní nemoc.

Chemikálie v cigaretách, především nikotin, poškozují cévy. Ty se postupně zužují a snižuje se v nich průtok krve. Nedostatečné prokrvení topořivých tělísek u mužů snižuje tlak krve v penisu a tím omezuje schopnost erekce. Z výsledků studií vyplynulo, že už dvě vykouřené cigarety denně mohou způsobit nedostatečné prokrvení mužského přirození a zhoršenou erekci. Pokud muži kouří 10 cigaret denně, je u nich o 27 % vyšší pravděpodobnost poruchy erekce. Pokud vykouří až 20 cigaret denně, zvyšuje se toto riziko  podle odborníků až na 45 %.

 

Poruchy erekce úzce souvisejí i s mužskou plodností. Ve srovnání s nekuřáky je u lidí závislých na cigaretách až o 60 % větší pravděpodobnost, že se jim přirozenou cestou nepodaří počít dítě. Stejné choroby, se kterými se potýkají kuřáci, mohou ohrozit i osoby často vystavené pasivnímu kouření.

 

 Toxiny z cigaret poškozují také kvalitu spermií. Ve srovnání s nekuřákem jsou kuřákovy spermie méně pohyblivé a nekvalitní.

 

Kuřák je ohrožen dalšími chorobami. Například také  chronické onemocnění plic způsobené dlouhodobým kouřením bude podle odhadů odborníků patřit v roce 2020 ke třem nejčastějším příčinám úmrtí. Většina pacientů s CHOPN se dostane k lékaři až ve chvíli, kdy je projevy nemoci, především dušnost, omezují v běžném životě. Není možné ji zcela vyléčit, ale včasným odhalením a vhodnou léčbou je možné zkvalitnit a prodloužit život pacientů.

 

Rovněž riziko infarktu myokardu je u kuřáka dvojnásobné v porovnání s nekuřákem. Podstatné je, že k poškození cév stačí jen malá dávka kouře, například  opakovaně i několik minut v zakouřené restauraci. Kuřáky také častěji trápí žaludeční vředy a poruchy sluchu či zraku. Cigaretový kouř zanechává své stopy i na vnějším vzhledu člověka a jeho chování. Kuřákům se více kazí zuby a vypadávají jim vlasy. Mají více vrásek i  horší kvalitu pleti.

 

 

 

www.boehringer-ingelheim.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně