Medicína

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečným výrobkem (kousátko)


Kategorie: Aktuality 
28.květen 2011
Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 6 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů, informuje spotřebitelskou veřejnost o nebezpečných výrobcích pro děti ve věku do 3 let: Kousátko vibrační N 483 (slon, krokodýl), šarže 6.10.2008 EAN: 048526004836 Výrobce: Luv N´Care, Ltd., P.O. box 6050 Monroe, Luisiana, 71211, USA Země původu: Čína Distributor dle značení: ARTEX K s.r.o., Jestřábice 30, 398 43 Bernartice

Popis: Slon: Plastové vibrující kousátko tvaru modré sloní hlavy s kly a chobotem. Pravé ucho je naplněno žlutým gelem, levé je proužkované (viz fotografie na www. mzcr.cz)). Kousátko je uloženo v blistru. Na přední straně se nacházejí nápisy Nuby ™, určení pro děti od 3 měsíců výše (3m+), modrý nápis Jiggle Giggle, Vibrating Teether a další texty v různých jazycích.

 

Krokodýl: Plastové vibrující kousátko tvaru krokodýla se zelenou hlavou, pestrobarevným tělem a zeleným vibrujícím zadečkem (viz foto). Značení na přední straně obalu je shodné s předchozím kousátkem.

Zadní strana obalu obou kousátek je potištěna výhradně cizojazyčnými texty. Je přelepena bílou etiketou s českým názvem výrobku, určením pro děti nad 3 měsíce, tvrzením o zmírnění bolesti a svědění při růstu zoubků, návodem k údržbě, zásadami používání výrobku s důrazem na zacházení s bateriemi.

 

Odůvodnění: Vibrační kousátka patří do kategorie výrobků pro děti ve věku do 3 let a jsou takto označena. Tyto výrobky musí splňovat bezpečnostní požadavky stanovené ve vyhlášce č. 84/2001 Sb., o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let, ve znění pozdějších předpisů, a dále obecné požadavky na bezpečnost výrobků upravených v § 3 zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, ve znění pozdějších předpisů.

 

 Vzhledem k tomu, že vyhláška č. 84/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a ani k ní harmonizované normy vibrace neřeší, bylo pro posouzení bezpečnosti vibračních kousátek použito srovnání s limity pro vibrace stanovené nařízením vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

 

Na základě měření bylo zjištěno, že naměřené hodnoty vibrací (průměrná hodnota 140,5 dB v případě kousátka „slon“ a 144,4 dB v případě kousátka „krokodýl“) překračují hygienický limit pro vibrace přenášené zvláštním způsobem způsobující intenzivní kmitání v horní části páteře a hlavy pro dospělého jedince.

 

Na základě zhodnocení zdravotního rizika při používání vibračního kousátka citlivými skupinami spotřebitelů, zejména kojenci a malými dětmi, pro které je výrobek podle označení určen, bylo posouzeno, že zejména přenosem těchto vibrací na skeletální aparát dítěte může dojít k vážnému poškození jeho zdraví.

 

 Z výše uvedených důvodů výrobek nevyhovuje § 3 odst. 1 a § 7 zákona č. 102/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podle kterého je bezpečný ten výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje nebezpečí pro zdraví spotřebitele.

MUDr. Michael Vít, Ph.D., hlavní hygienik ČR        

Dle TZ MZ ČR z 27. 5. 2011

www.mzcr.cz

Autor: zpracováno redakčně