Medicína

Výsledky projektu HEZR


Kategorie: Aktuality 
25.květen 2011
České zdravotnické fórum (ČZF) realizovalo 9. kolo projektu HEZR (Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví), jehož cílem je veřejnosti pravidelně zprostředkovat názor odborné veřejnosti na často diskutovaná, důležitá, inovativní nebo bezprecedentní opatření ekonomicko-sociálního charakteru ovlivňující kvalitu života občanů země.(Uvedeno na TK v Praze 24. 5. 2011)

„Dle názorů hodnotitelů (56 odborníků - ekonomové, analytici, manažeři, sociologové, podnikatelé, zástupci stavovských organizací, pacientských organizací, akademické půdy a odborní žurnalisté) nejpřínosnějším opatřením vlády v období únor až květen 2011 byl návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Nejhůře hodnoceným opatřením byl návrh důchodové reformy,“ řekl Michael Vích, vedoucí projektu HEZR.

Hezr – hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví za rok 2011

přínos opatření pro rozvoj země

RATING

Zákon o zdravotních službách

177

Elektronická neschopenka

168

Zákon o zdravotnické záchranné službě

107

Jednotné inkasní místo

93

Zákon o specifických zdravotních službách

71

Změna výše regulačních poplatků

56

MZ zamítlo zápis neziskového ústavního zařízení do rejstříku

0

Návrh důchodové reformy

-28

+ 300 nejpřínosnější opatření, -300 nejškodlivější opatření

Nejpřínosnějším opatřením pro rozvoj zdravotnictví předloženým za poslední tři měsíce je návrh zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování.

Zákon o zdravotních službách je jedním z nejdůležitějších zákonů zdravotnické reformy. Zákon obsahuje opatření zvyšující práva pacientů, kteří by se konečně stali u všech úkonů skutečnými klienty. I přes mnohé klady, zákon například nehovoří o kvalitě zdravotnických služeb z pohledu pacientů, v tomto jsou sociální služby v ČR daleko vepředu. V zákoně také chybí důraz na preventivní složku zdravotní péče, zodpovědnost pacienta za maximální snižování zdravotních rizik. Obecně lze hodnotit tento zákon jako posun od modelu zdravotnictví veřejné služby k modelu zdravotnictví za veřejné peníze.

Druhým nejpřínosnějším opatřením je návrh elektronické neschopenky. Postupná elektronizace procesů, včetně neschopenek, povede k úsporám a racionalizaci systému. Je potřebné myšlenku elektronizace zdravotnictví jako jednoduchého a přátelského systému nejen proklamovat v médiích, ale také uvést do praktického života. Elektronická neschopenka bude určitě přínosem, ale zatím představuje okrajový problém, o kterém bude dobré jednat, až bude vyřešena kompletně celá koncepce zdravotnictví v ČR.

Nejškodlivějším opatřením je návrh důchodové reformy. Experti v návrhu důchodové reformy vidí velký prostor pro „tunelování“ penzijními fondy a riziko zestátnění fondů některou z budoucích vlád. Dle mnohých expertů porušuje tento návrh princip solidarity, na kterém je každý důchodový systém postaven, takže výsledkem může být tvrdý dopad na nejchudší skupiny obyvatel.

Experti zdůrazňují, že důchodová reforma je velmi důležitá, je ovšem těžko se vyjadřovat k něčemu, co se mění ze dne na den, natož pak z volebního období do volebního období. Důchodové reforma je opatřením, na kterém se musí dohodnout všechny demokratické parlamentní strany.

 Více informací: Michael Vích, vedoucí projektu HEZR michael.vich@czf.cz

České zdravotnické fórum, o.p.s. je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora diskuse a komunikace odborníků a klíčových osobností ve zdravotnictví a společnosti; podpora projektů směrujících k dlouhodobé udržitelnosti a vysoké kvalitě poskytovaných služeb ve zdravotnictví. Více informací o projektu HEZR, včetně komentářů hodnotitelů na: www.czf.cz

Autor: zpracováno redakčně