Medicína

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
25.květen 2011
Co dělá VZP pro to, aby chodili její pojištěnci více na preventivní prohlídky? Nemohla by je upozorňovat na jejich termíny? Lze člověka, který na ně nechodí, nějak postihnout?

Odpovídá Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP ČR

Hlavním pomocníkem pro naše pojištěnce při hlídání termínu preventivních prohlídek mohou být elektronické zdravotní knížky (EZK). Zde klient mimo jiné může nalézt informaci o tom, kdy si má dojít na preventivní prohlídku – pokud se EZK správně používá a ošetřující lékař do ní pravidelně vkládá údaje, pak EZK sama klienta upozorní, kdy a jakou preventivní prohlídku je třeba absolvovat.

 

Uhlídat si termíny preventivních prohlídek ale není těžké, protože jich není mnoho – 1x za dva roky k praktickému lékaři, 2x do roka ke stomatologovi a ženy 1x ročně ke gynekologovi. Pokud se na prohlídku pacient dostaví, lékař mu provede všechna vyšetření, která mu (s ohledem na jeho věk) mají být provedena, a provede nebo zajistí mu vyšetření v rámci onkologického screeningu, např. vydá žádanku na mamografii. Podrobnosti k preventivním prohlídkám se každý náš klient může dočíst na našich webových stránkách  www.vzp.cz/prevence.

 

Kdyby VZP měla svým klientům posílat poštou upozornění na potřebu absolvovat preventivní prohlídky, znamenalo by to při počtu cca 6,3 milionu pojištěnců (krát 10 Kč za poštovné) výdaj 63 milionů korun za upozornění na jeden blížící se termín prohlídky…

 

A postihovat pojištěnce za to, že nechodí na preventivní prohlídky, není reálné. Zákon sice uvádí, že zdravotní pojišťovna může uložit pojištěnci pokutu až do výše 500 Kč, pokud se nepodrobí na vyzvání stanoveným preventivním prohlídkám, ale v praxi se toto ustanovení neuplatňuje s ohledem na malou výši pokuty a velkou náročnost činností (lidí i informačního systému) souvisejících s eventuálním jejím udělením.

 

Větší motivací k absolvování preventivních prohlídek by nepochybně byl finanční dopad, o jakém se uvažuje v případě stomatologie – nebude-li pojištěnec docházet na pravidelné preventivní prohlídky, bude si muset následnou péči ve větší míře platit. Něco takového ale zákon v dnes platném znění neumožňuje.

www.vzp.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně