Medicína

Nadace táta a máma sportem pomáhá náctiletým


Kategorie: Aktuality 
23.květen 2011
Mladí lidé ve věku 16 - 19 let si budou moci poslední květnový víkend vyzkoušet, společně s koučinkem, rafty na vodním kanále v Praze Tróji a plážový volejbal v Ládví při příležitosti třetího setkání aktivity GROW. Nadace táta a máma připravila tento projekt pro mladé lidi z celé ČR vyrůstající v náhradních rodinách. Propojuje koučinkové metody se sportovním programem a pomáhá náctiletým odpovědět si na otázky: Co chci? Jak to vypadá teď? Jaké mám možnosti? Co udělám?

Mládež vyrůstající mimo svou biologickou rodinu už má za sebou dvě koučinková setkání, která proběhla v Krkonoších letos v únoru a v dubnu. V doprovodném sportovním programu byl pro ně připraven snowtubing, lanové centrum s obří houpačkou, bobová dráha a v terénu lavinová prevence s Horskou službou ČR.

 

Třetí, závěrečné víkendové setkání s koučinkem se uskuteční 27. – 29. května v Praze, kde si mladí v Ládví zahrají beachvolejbal a na kanále v Troji vyzkouší rafting. Opět se zapojí i profesionální sportovci Michal Novotný (Reprezentant ČR ve snowboardcrossu) a Tomáš Kraus (Mistr světa ve skicrossu 2005 a 2007) z Fondu sportovců Nadace táta a máma, kteří s těmito mladými lidmi nejen sportují, ale i diskutují a snaží se jim být pozitivním příkladem.

 

Koučinkové metody společně se sportovními aktivitami pomáhají náctiletým užít si svůj rozvoj. Získat zdravou sebedůvěru, optimistický přístup k životu, odpovědnost za svá rozhodnutí, být sám sebou a využívat nové dovednosti.

 

Koučovací technika GROW

Cíle (Goal Setting): nastavení krátkodobých a dlouhodobých cílů - Co chci?

Realita (Reality): vnímání a zjištění skutečného stavu – Jak to vypadá teď?

Možnosti (Options): jak dosáhnout vytyčeného cíle, alternativní strategie  - Jaké mám možnosti?

Volba, vůle (Will): touha koučovaného, která je pro dosažení cílů nezbytná  - Co udělá

 

Fond sportovců Nadace táta a máma založil Michal Novotný, který říká, že sport a tělesný pohyb je v rozvoji dítěte velmi důležitý. Sport není jen zábava, ale i důležitá část výchovy dítěte. Při sportu se učí děti fair play, kolektivnímu jednání i komunikaci.

 

 

Nadace táta a máma pomáhá dětem, které nemohou vyrůstat ve své vlastní rodině již 14 let. Její pomoc se týká dětí a mládeže na území celé České republiky. Její nadační příspěvky pomáhají dětem v dětských domovech, dětem v kojeneckých ústavech a dětem v náhradních rodinách.  Nadace je členem mezinárodní organizace pěstounské péče IFCO.

 

Kontakt:

Nadace táta a máma, Klimentská 1246/1, 110 00 Praha 1,

Ředitelka - Petra Hubková, tel.: 774 968 961, e-mail: petra.hubkova@nadacetm.cz

 

www.nadacetm.cz

Autor: zpracováno redakčně