Medicína

Matky by měly hovořit s dospívajícími dcerami otevřeně


Kategorie: Aktuality 
19.květen 2011
Během dospívání trápí dívky mnoho otázek. Odpovědi hledají u kamarádek, v časopisech, na internetu, mnohé otázky zůstávají nezodpovězeny.. A asi i zbytečně. Ožehavým tématem v období dospívání bývá i první menstruace. Připravit dceru na tuto chvíli dříve, než se s ní setká sama, znamená snažit se s dcerou otevřeně, s jistou přirozeností a bez zábran hovořit.

Nástup menstruačního cyklu se za posledních dvacet let významně posouvá do stále mladšího věku, a má-li maminka připravit svou dceru na toto období plné hormonálních změn, je nutné začít vést na toto téma dialog již kolem desátého roku. Podstatou včasného poučení je připravit dívku na příchod jejích prvních měsíčků tak, aby tuto změnu chápala jako přirozenou součást svého zrání, nebyla vyděšená a očekávaných změn se nebála.

Rodiče by měli s dětmi dostatečně otevřeně mluvit o různých přirozených situacích ze „života dospělých“, ať už se jedná o lásku, plození dětí, jejich příchod na svět nebo odchod někoho blízkého. Dokážou tak sami ovlivnit názory a postoje dětí, které si ony samy utvářejí působením médií a zjednodušených názorů vrstevníků, kteří své informace neměli možnost s nikým konfrontovat. 

 

Přestože žijeme ve světě internetu, neznamená to ještě, že dospívající najdou vždy správnou odpověď , které dobře rozumí a kterou přesně hledají. Některá trápení pomohou vyřešit hlavně maminky, jejichž vztah by se měl k otevřenosti a upřímnosti budovat už od útlého dětství pravdivými odpověďmi na zvídavé otázky v každém věku dítěte– ovšem uzpůsobené pro  jejich pochopení.

               

 

K „důvěrnému rozhovoru“ je však nutno si udělat čas a vytvořit příjemnou atmosféru.  Nenásilnou otázkou a rozhovorem si popovídat o tom, co dceru zajímá, co trápilo matku, když byla v současném věku dcery a co může překvapit. Je velice dobré upozornit na průběh měsíčků, na to, že  mohou být z počátku nepravidelné a proto je velmi důležité, aby si dcera pečlivě zaznamenávala jejich začátek i průběh.

Někdy se  podceňuje otázka intimní hygieny, proto je vhodné i tuto otázku důrazně připomenout

Dospívající dívky by se měly včas seznámit  s hygienickými pomůckami, zpočátku především vložkami, později i s tampony. Na trhu je dostatečná paleta  všech těchto pomůcek za přijatelnou cenu.     

www.botticelli.cz

 

Autor: zpracováno redakčně