Medicína

Do soutěže SAPERE– vědět jak žít se zapojilo téměř 19 tisíc školáků


Kategorie: Výživa a strava dětí 
19.květen 2011
Ve dnech 16. a 17. května proběhla v Praze celostátní kola prvního ročníku soutěže o zdravé výživě SAPERE – vědět, jak žít. Tato nová soutěž je pořádána pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. O přípravě soutěže jsme již informovali.) Projekt je organizován pro žáky základních a středních škol v oblasti teoretických a praktických znalostí zdravého životního stylu včetně zdravé výživy. Do prvního ročníků se zapojilo takřka 19 tisíc školáků ze základních a středních škol z celé České republiky.

Hlavním důvodem, proč se vyhlašovatelé projektu rozhodli soutěž uskutečnit, byl stále rostoucí počet dětí, které se řadí k oběma stranám výživových problémů – obezitě nebo anorexii. Program nemá zatím na českém území obdoby. Česká republika je také první evropský stát, ve kterém se soutěž pořádá. Navazuje však na tzv. Chartu SAPERE, podle které se v Evropě školí samotní pedagogové, a dále se pak jejich vyučování soustředí na vnímání potravin všemi pěti smysly. V České republice byla inspirací pro soutěž SAPERE již proběhlá soutěž Finanční gramotnost, která se letos konala již podruhé.

 

Soutěž SAPERE – vědět, jak žít má pro studenty velký přínos. Zároveň ukázala, že je stále nutno šířit správné informace v oblasti zdravé výživy.

 

První ročník soutěže zaznamenal vysoký zájem žáků zúčastnit se soutěže o zdravém životním stylu. Celkem se soutěže zúčastnilo 419 škol, tedy 11 992 žáků ze základních a 6 729 ze středních škol.

V obou kategoriích vždy soutěžily více dívky. Na základních školách v poměru 52 % dívek ku 48 % chlapcům a na středních školách dokonce 62 % ku 38 %.

Maximálního počtu bodů dosáhlo v obou kategoriích 530 žáků. Ze 14 krajů České republiky se nejvíce základních škol (33), účastnilo z Ústeckého kraje. V druhé kategorii s počtem 20 škol obsadil první místo opět Ústecký kraj.

 

Soutěžící žáci museli zodpovědět 15 otázek, které byly rovnoměrně sestaveny z pěti tematických okruhů. Časový limit byl 30 minu. Hodnotila se správnost odpovědi i nejlepší čas.

 

V I. kategorii zvítězila Základní škola Jindřichův Hradec III, Vajgar 692, (Jihočeský kraj) ve složení Iveta Maňourová, Eva Paďourková a Daniela Trenčanská, odpovědný pedagog Anděla Mrkvičková s celkovým počtem bodů 46 s časem 71.57.

 

V II. kategorii se na prvním místě umístilo Gymnázium Boskovice (Jihomoravský kraj) ve složení Michal Kamba, Jana Toulová  a Dagmar Jedlinská, odpovědný pedagog Světlana Trefná s celkovým počtem bodů 45 s časem 34.69.

 

Hlavní partner:   Unilever ČR

Partner: kuchyně Oresi

Mediální partner: Kuchyně cz, Bravo girl

Odborný konzultant soutěže: Wellnessia, Společnost pro výživu

Soutěž pořádá společnost COFET, a. s.

Dle TZ

www.amic.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně