Medicína

Světový den hypertenze ve FN u Sv. Anny v Brně


Kategorie: Aktuality 
19.květen 2011
Smyslem Světového dne hypertenze (každoročně připadá na 17. května) je upozornit veřejnost na to, proč je důležité znát hodnotu svého krevního tlaku. Tímto způsobem připomínají den hypertenze odborníci z Fakultní nemocnice u Sv. Anny v Brně. Jeho vysoká hodnota představuje závažný zdravotnický problém a spolu s cukrovkou, poruchou metabolismu tuků a kouřením je nejzávažnějším rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. U čtyřicetiletého člověka zvyšuje toto onemocnění riziko úmrtí na mozkovou mrtvici či srdeční infarkt dvojnásobně.

Záludnost onemocnění spočívá v tom, že nebolí, a lidé proto jeho měření nepřikládají takový význam, jaký by měli.  Je to nemoc zákeřná, protože postihuje cílové orgány (srdce, mozek, ledviny, cévy) a to v naprosté tichosti.

Hodnota normálního krevního tlaku u dospělého je 110-139 mm Hg/70-89 mm Hg.

 V období 1997 -2007 se v České republice zvýšil počet hypertoniků z 33,4% na 40,5%. U mužů je nárůst zřetelnější – z 38,8% na 47,8%; u žen pak z 28,4% na 33,7%.

 

Na příklad cílem II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně je především nemocné s vysokým krevním tlakem vyhledávat a věnovat se mnohem více a efektivněji jejich kontrole a léčbě. Prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., přednosta kliniky  však zdůrazňuje, že léčba není možná bez aktivní spolupráce pacienta.

 

Při tom téměř 50 % pacientů nedodržuje nastavená a domluvená režimová a léčebná opatření. Nadále kouří, nesníží hmotnost, neomezí solení, alkohol a nechtějí se hýbat (doporučuje se  5x týdně 45 min.) Hypertenze a léčba jejich komplikací představuje také velmi závažný ekonomický problém. Proto na prevenci kladou odborníci zásadní důraz.

 

Nemocnice u Sv. Anny v Brně je prostředím, kde se k pacientům dostává velké množství informací v podobě edukačních materiálů, seminářů, mohou navštívit odborníky z oblasti výživy, odvykání kouření a další, kteří jim poradí třeba i v tom, jak se vyhnout stresu, kterému  je dnes  téměř každý  nadmíru vystaven.

 

Připomenutí í ze Světového dne hypertenze platí pro každého. Totiž -  že uděláme něco pro sebe, se nám vyplatí. Jen způsob života ovlivní naše zdraví z 50-60% (životní prostředí z 20%, zdravotní péče z 20%).

 

Dle TZ mluvčí

 www.fnusa.cz

 

 

 

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně poskytuje základní, specializovanou a vysoce specializovanou diagnostickou, léčebnou a ošetřovatelskou péči. Má 30 odborných pracovišť, 964 lůžek, zaměstnává v průměru 2 500 lidí a v roce 2010 zde bylo hospitalizováno 27 632 pacientů. Její pracoviště jsou výukovými základnami LF MU. Plní vědeckovýzkumné úkoly, provádí klinická hodnocení léčiv a zdravotnických prostředků. Připravila unikátní projekt Mezinárodního centra klinického výzkumu (FNUSA-ICRC).

 

Autor: zpracováno redakčně