Medicína

První preventivní prohlídku u stomatologa mají pojištěnci VZP bez poplatku


Kategorie: Aktuality 
18.květen 2011
Dle TZ ze dne 16. května 2011, kterou podal Mgr. Jiří Rod, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP plně hradí preventivní stomatologickou péči nejen u dětí předškolního a školního věku, ale rovněž i u dospělých. V letošním roce je novinkou, že pokud pacient navštíví svého zubního lékaře v rámci prevence dvakrát za rok, na rozdíl od předchozího roku zaplatí regulační poplatek až při druhé prohlídce. K této změně došlo díky dohodě VZP s Českou stomatologickou komorou.

Vyšetření a ošetření registrovaného dospělého pacienta v rámci prevence provádí stomatolog dvakrát v kalendářním roce. Při prvním vyšetření pojištěnec nehradí regulační poplatek. Ten platí až za opakované vyšetření, tedy druhé v pořadí. Z odborného hlediska je doporučeno dodržovat mezi jednotlivými prohlídkami interval 5 měsíců. Preventivní prohlídky u těhotných jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny dvakrát v průběhu těhotenství a regulační poplatek se neplatí u žádné z nich.

 

VZP společně se stomatology doufá, že tento krok přivede pojištěnce VZP  k zodpovědnějšímu přístupu k prevenci. Ti, bohužel, často preventivní prohlídky zanedbávají. V loňském roce absolvovala preventivní prohlídky u svého zubaře pouze polovina dospělých pacientů.

 

VZP věnuje velkou pozornost především preventivní péči o chrup dětí a dorostu. Rodiče by měli pro své děti využít možnosti dvou preventivních prohlídek ročně, které mají děti a dorost do 18 let plně hrazeny a u žádné z nich ani neplatí regulační poplatek. Dítě by mělo podstoupit první prohlídku u stomatologa mezi 6. až 12. měsícem svého života.

 

VZP na vyžádání poskytuje seznam zubních lékařů i kontakty na odborníky specializující se na péči o dětský chrup. I na webových stránkách www.vzp.cz/szz  jsou seznamy zubních lékařů, kteří registrují nové pacienty, a také přehled zubních pohotovostí v ČR.

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně